Muzica usoara

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 8.56

nivel: Facultate

Sintagma nu are un corespondent precis in limbile de mare circulatie, iar acolo unde exista sintagme similare, intelesul lor poate sa difere. "Echivalarile" oferite cel mai des expresiei romanesti sunt frantuzescul musique legere si sintagma englezeasca easy listening (care s-a raspandit si in alte limbi - de exemplu, in germana). In cazul limbii engleze, atributele muzicii usoare sunt impartite i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muzica usoara

Sintagma nu are un corespondent precis in limbile de mare circulatie, iar acolo unde exista sintagme similare, intelesul lor poate sa difere. "Echivalarile" oferite cel mai des expresiei romanesti sunt frantuzescul musique legere si sintagma englezeasca easy listening (care s-a raspandit si in alte limbi - de exemplu, in germana). In cazul limbii engleze, atributele muzicii usoare sunt impartite intre subgenurile music-hall, light music, beautiful music s.a., astfel incat o relatie de echivalenta precisa nu poate fi stabilita.

Totusi, mergand pe criteriul limbii, nu se poate conchide ca muzica usoara exista numai in Romania (cu toate ca, sintagma fiind autohtona, vom stabili muzica usoara romaneasca ca prim reper de comparatie), ci este si situatia altor culturi (de pilda, cea italiana) care se apropie intr-o masura semnificativa de stilistica data. Asemanarea muzicii usoare romanesti cu cea franceza, italiana s.a.m.d. se justifica in primul rand ca un numar de influente exercitate din afara. (De pilda, o contributie insemnata in anii saizeci au avut-o turistii straini, veniti din toata Europa pe litoralul romanesc al Marii Negre.

Fie melomani care aduceau cu ei inregistrari la moda in tara lor, fie interpreti straini care sustineau concerte, astfel de surse erau de mare interes pentru artistii romani, angajati pe timpul verii la restaurantele de pe litoral.)Semnificatii
Muzica usoara, in constiinta publicului actual, isi are radacinile situate nu mai devreme de anii 1950. In consecinta, cadrul ei este determinat prin opozitie cu alte genuri ale muzicii de consum (muzica rock, chiar si pop), in functie de context. Uneori, ea este prezentata ca insumarea tuturor acestor genuri si pusa in opozitie cu muzica de factura culta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.