Muzica lui Mozart

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 7.82

nivel: Liceu

Wolfgang Amadeus Mozart (l756-l79l) s-a nascut in orasul Salzburg situat la poalele Alpilor Austrieci. Tatal sau, Leopold, a fost un muzician deja recunoscut. De-a lungul anilor el a fost caracterizat ca un om aspru, cu inima de piatra, care a incercat cu orice pret sa se foloseasca de talentul fiului sau, dar din scrisorile lui Wolfgang reiese ca era un tata cu inima calda, grijuliu. Cariera prec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muzica lui Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart (l756-l79l) s-a nascut in orasul Salzburg situat la poalele Alpilor Austrieci. Tatal sau, Leopold, a fost un muzician deja recunoscut. De-a lungul anilor el a fost caracterizat ca un om aspru, cu inima de piatra, care a incercat cu orice pret sa se foloseasca de talentul fiului sau, dar din scrisorile lui Wolfgang reiese ca era un tata cu inima calda, grijuliu. Cariera precoce nu a creat nici o problema fiului sau. Se presupune ca Wolfgang era incapatanat si mandru, insa din scrisorile lui reiese imaginea unui tanar cult si atent.

Succesul precoce
Cariera copilului minune Mozart a inceput intr-adevar devreme, la sapte ani, cand tatal sau l-a dus intr-un turneu european. Astfel i s-a ivit ocazia sa asculte multe genuri de muzica si sa se intalneasca cu personalitati importante ca Johann Christian Bach (fiul marelui Johann Sebastian). Concertele foarte tanarului Mozart nu au mai avut o asa mare priza la publicul cautator de senzarii, de aceea ultimul sau tumeu, in l776, la Paris nu i-a mai adus succesul asteptat. In afara de aceastea intre muzician si principalul sau sustinator, arhiepiscopul din Salzburg s-a ivit un conflict. Mozart ar fi dorit sa primeasca un post nou care sa-i permita continuarea carierei de muzician dar nu i s-a oferit nimic atragator. Cand a murit mama lui, cea care-l insotea in turnee, cariera de copil minune a lui Mozart a luat sfarsit, dar s-a nascut un compozitor matur.

Contrar altor mari compozitori, Mozart nu a revolutionat formele muzicale. A absorbit insa esenta muzicii erei sale, si asa a creat un stil aparte, de o frumusete neintrecuta.
Prima era matura
Chiar daca si inainte de l776 putea sa alcatuiasca o lista impresionanta din operele, simfoniile, concertele si piesele de camera ale sale, capodoperele rasunatoare le-a compus dupa turneul de la Paris, in anul l779 a terminat marea Simfonie concertanta pentru vioara, viola si orchestra. Dupa aceasta a primit o asa comanda pentru compunerea unei "Opera Seria" de la Teatrul Curtii din Munchen. Atunci a fost creat Idomeneo (l78l) pe care l-a com¬pus pe baza libretului abatelui Veresco. A avut un succes rasunator, datorat spiritului nou cu care se apropia de traditiile vechi ale operei. Aceasta experienta a crescut apetitul pentru succes al lui Mozart si i-a largit orizontul in domeniul artelor, dar in acelasi timp i-a crescut si frustrarea din cauza racirii relatiilor cu cei din Salzburg. Dupa conflictul aprig intre compozitor si arhiepiscopul de Salzburg, Mozart a fost concediat. El a plecat sa-si incerce norocul la Viena, capitala Imperiului Habsburgic.

Mozart nu a fost prirnul compozitor care a incercat sa-si cladeasca o cariera prin forte proprii, dar a trai din arta era o incercare riscanta. Problemele sale au crescut si mai mult cand s-a insurat si a trebuit sa poarte de grija si tinerei sale sotii. In l782 s-a insurat cu cantareara Constanze Weber, impotriva vointei tatalui sau. Mozart s-a luptat aproape intodeauna cu probleme financiare, totusi a compus o sumedenie de creatii superbe. Prima lui opera scrisa la Viena, Rapirea din serai, a avut un succes rasunator in l782.

Patru opere mari
In Nunta lui Figaro (opera comica - l786) se oglindeste stilul vioi si briliant ai lui Mozart. Premiera a fost un succes urias si in scurta vreme compozitorul a primit de la Praga o comanda pentru a compune o noua opera. De data aceasta a pus pe note povestea lui Don Giovanni (l787). Chiar daca piesa contine o multitudine de parti comice, scenele serioase dovedesc o forta dramatica cum nu a mai existat anterior.

In l790 a terminat o noua mare opera, Cosi fan tutte (cuvant cu cuvant: Toate fac asa), o poveste cinica, aproape de necrezut despre nestatornicia feminina. Opera aceasta a fost urmata de opera comica Flautul fermecat (l79l) un singspiel (opera germana), care prezinta lupta dintre bine si rau ilustrata intr-un mod simplist, parca pentru omul obisnuit.

Lucrurile incepusera deja sa ia o intorsatura buna cand deodata firul vietii lui Mozart s-a rupt, se presupune din cauza unei nefrite. Au existat zvonuri, ca in timpul compunerii Recviemului (slujba funerara) rivalul sau Salieri l-ar fi otravit, dar nu a existat nici o dovada.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.