Muzeul de Istorie Neamt

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.91

nivel: Liceu

Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului "Petru Rares" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, in randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muzeul de Istorie Neamt

Avandu-si inceputurile in anii care au urmat primului razboi mondial, cand profesorul Mihai Stamatin a organizat in incinta Liceului "Petru Rares" Muzeul Cozla, actualul muzeu de istorie Piatra-Neamt este rezultatul activitatii laborioase si pline de pasiune a mai multor generatii de specialisti, in randul carora Constantin Matasa ocupa locul principal. Intelectual cu multiple preocupari pe linie spirituala si culturala, preotul Constantin Matasa a depistat numeroase statiuni arheologice in judetul Neamt si a intreprins numeroase sondaje de informare sau sapaturi sistematice pe baza carora a infiintat in 1934 primul muzeu exclusiv arheologic din Moldova.

Beneficiind de bogatia in vestigii a zonei si de colaborarea unor distinsi specialisti din domeniul preistoriei, Constantin Matasa a creat o institutie muzeala de prestigiu, detinatoarea celei mai mari colectii de arta neo-eneolitica din sud-estul Europei. Inca din timpul vietii sale, o serie de asezari cucuteniene (Frumusica-Bodesti, Izvoare, Calu) au devenit renumite, atat datorita descoperirii unor capodopere ale celei mai prestigioase culturi eneolitice ale Europei vechi, cat si a publicatiilor arheologice care au fost intocmite cu contributia nemijlocita sau directa a omului de stiinta pietrean.

Prin colaboratorii sai externi si prin angajarea si formarea unor specialisti proprii, muzeul din Piatra-Neamt si-a adus o contributie substantiala la cunoasterea culturii Cucuteni, dar si la cercetarea altor epoci istorice. Expozitia permanenta prezinta evolutia comunitatilor umane de pe aceste meleaguri incepand cu paleoliticul superior si pana in epoca contemporana. Sala 1 cuprinde descoperirile cele mai semnificative din paleolitic, mezolitic, neoliticul timpuriu si mijlociu.

Sunt prezentate descoperirile care apartin aurignacianului (Ceahlau - "Cetatuie", Bistricioara - "Lutarie"), gravetianului (Ceahlau - "Podis", "Cetatica" si "Bofu Mic", Bistricioara - "Lutarie" si Bicaz) si swiderianului (Bicaz-Chei - "Bardos", Ceahlau - "Scaune" si Piatra-Neamt - "Poiana-Ciresului"). Pentru neoliticul timpuriu si mijlociu (cultura Starcevo-Cris, culturile Ceramicii liniare si Precucuteni) de remarcat sunt descoperirile de la Lunca, Oglinzi, Grumazesti, Tarpesti, Traian-"Dealul Fantanilor" si "Dealul-Viei", Izvoare, Ghigoiesti, Poduri s.a.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.