Mutismul electiv

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.95

nivel: Facultate

Desi sunt deficiente si tulburari de sine statatoare, acestea se pot confunda la o investigare rapida, datorita unor asemanari simptomatologice superficiale. In consecinta, diagnosticul de certitudine urmeaza celui diferential, cunoasterea amanuntita a semiologiei diferitelor tipuri de dizabilitati fiind o conditie prealabila.1) Mutism electiv - refuz de a vorbi (in anumite situatii sau de fata cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mutismul electiv

Desi sunt deficiente si tulburari de sine statatoare, acestea se pot confunda la o investigare rapida, datorita unor asemanari simptomatologice superficiale. In consecinta, diagnosticul de certitudine urmeaza celui diferential, cunoasterea amanuntita a semiologiei diferitelor tipuri de dizabilitati fiind o conditie prealabila.1) Mutism electiv - refuz de a vorbi (in anumite situatii sau de fata cu anumite persoane)

2) Retard de limbaj - reticienta fata de comunicare se datoreaza in primul rand incapacitatii de a formula propozitii coerente si corelate logic, corespunzator nivelului sau de varsta. Simptomatologia este agravata cand retardul de limbaj este o consecinta a deficientei mintale3) Autism infantil - in functie de gravitatea deficientei, limbajul pare sa-si piarda functia instrumentala devenind fie reflex verbal (ecolalia), fie parte a unor comportamente stereotipe (folosirea cuvintelor si propozitiilor fara legatura cu contextul)

4) Deficiente de auz - deficientele de vorbire care merge pana la mutitate contrasteaza flagrant cu abilitatile sale de comunicare neverbala. Lucrurile se complica atunci cand deficientele se asociaza (ex: hipoacuzic cu mutism electiv sau cu retard de limbaj si note autiste).Definitie: Alalia este tulburarea cea mai profunda de elaborare, organizare si dezvoltare a limbajului, intalnita la copiii care nu au vorbit niciodata si care nu se explica prin alte cauze, cum ar fi mutismul electiv, deficienta de auz sau debilitatea mintala.
Simptomatologie:

Alalia consta in incapacitatea subiectului de a invata si folosi vorbirea ca instrument de comunicare; este afectata nu doar functia expresiva a vorbirii, ci si cea impresiva, conducand la un retard in dezvoltarea mintala, dar fara a fi vorba de un deficit intelectual real.
Simptomatologia este destul de echivoca, ceea ce ridica probleme deosebite in formularea unui diagnostic de certitudine. Deficientele verbale ale alalicilor nu trebuie confundate cu cele intalnite in deficientele mintale severe si profunde, in autismul infantil, handicapul de auz, afazei si dizartrie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.