Mutatiile si factorii mutageni

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.85

nivel: Liceu

Deletia este o pierdere a unui segment din bratul lung sau scurt al cromozomului. Duplicarea reprezinta incorporarea unui fragment pierdut prin deletie de un cromozom, in alt cromozom. Translocatia constituie schimbul de fragmente intre 2 cromozomi, cum ar fi bratul lung al unui cromozom cu bratul scurt al altuia.

Inversiunea schimba pozitia unui brat al cromozomului cu 180 .Dac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mutatiile si factorii mutageni

Deletia este o pierdere a unui segment din bratul lung sau scurt al cromozomului. Duplicarea reprezinta incorporarea unui fragment pierdut prin deletie de un cromozom, in alt cromozom. Translocatia constituie schimbul de fragmente intre 2 cromozomi, cum ar fi bratul lung al unui cromozom cu bratul scurt al altuia.

Inversiunea schimba pozitia unui brat al cromozomului cu 180 .Daca este pericentrica, partile prinse de centromer au lungime variabila.Se subintelege ca prin inversiune se schimba si pozitia genelor, cu urmari in crossing-over si in reglarea genica.Prin diviziunea transversala iau nastere izocromozomii cu 2 brate scurte sau 2 brate lungi, datorita despicarii centromerului.Cromozomii inelari se produc prin deletia partilor teminale ale bratelor scurte sau lungi ale unui cromozom.

Genomul si mutatiile genomice.Clasic, prin genom se intelegea setul haploid de cromozomi.Ulterior, la eucariote, sfera notiunii s-a extins la intreg setul diploid de cromozomi din nucleu.In celulele diploide deci, genomul este format din cite doua seturi haploide, corespunzind cromozomilor omologi, iar in celulele sexuale (gameti) dintr-un singur set haploid.

De mentionat ?a genotipul determina numai norma de reactie in cadrul careia factorii interni si externi pot avea actiune diferita.Zestrea sau patrimoniul ereditar al unui individ nu este ceva rigid.El precizeaza directiile si limitele posibilitatilor de dezvoltare.In cadrul conditiilor mediului inconjurator, el prezinta un anumit grad de reactie, de care depinde influenta factorilor de mediu asupra organismului.

Un individ nu sumeaza pur si simplu mostenirea ereditara a parintilor. Daca jumatatea din aceasta o primeste de la parinti, o patrime de la bunici, o optime de la strabunici si asa mai departe.Materialul genetic cromozomial este intr-o continua schimbare.O generatie primeste o anumita zestre ereditara, dar pe alta parte, pierde din ea, fapt care demonstreaza ca in sirul generatiilor fondul ereditar este in permanenta schimbare.

Mutatiile genomice sint reprezentate de poliploidii.Poliploidia se refera la seturile haploide de cromozomi.Fata de normal pot exista:un set haploid suplimentar –ceea ce caracterizeaza triploidia (46+23=69 cromozomi); doua seturi suplimentare, formind tetraploidia poate fi intilnita la celulele germinale si somatice si se intelege ca ea perturba meioza si mitozele, in cadrul carora iau nastere.Unele poliploidii sint normale, ca in celula hepatica, dar altele sint letale sau produc tulburari grave de dezvoltare ca:modificari ale partilor corpului, tulburari, biochimice, psihice etc., care staula baza multor sindroame si boli genetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.