Mutatii si evoultii in lume la sfarsitul secolului al XIX-le si inceputul secolului al XX-lea

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Suprematia Europei in raport cu alte zone ale lumii a fost data de o forta demografica remarcabila (populatia s-a multiplicat de 2,5 ori in decursul sec.XIX), de un avans intelectual si tehnologic (din 1901 pana in 1913 toate premiile Nobel pentru stiinta au apartinut tarilor europene), un ritm inalt de industrializare (Europa Occidentala realiza 44% din productia mondiala industriala( si de o su[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mutatii si evoultii in lume la sfarsitul secolului al XIX-le si inceputul secolului al XX-lea

Suprematia Europei in raport cu alte zone ale lumii a fost data de o forta demografica remarcabila (populatia s-a multiplicat de 2,5 ori in decursul sec.XIX), de un avans intelectual si tehnologic (din 1901 pana in 1913 toate premiile Nobel pentru stiinta au apartinut tarilor europene), un ritm inalt de industrializare (Europa Occidentala realiza 44% din productia mondiala industriala( si de o suprematie monetara indiscutabila.

De remarcat faptul ca in interiorul Europei au avut loc reasezari majore in ecuatia de putere. Desi Marea Britanie ramane polul financiar al lumii iar Franta cunoste in "la Belle Epoque" o reala prosperitate aceste doua puteri n-au putut sa faca fata ascensiunii germane. In timp ce cresterea economica britanica a incetinit, incepand cu 1880, dinamismul economiei germane a crescut si a intrecut net si Franta, care in 1913, de exemplu, nu realiza decat 8% din schimburile internationale. Acelasi lucru era evident, dupa cum se poate vedea si in anexa 1, si pentru cresterile inregistrate comparativ, in aceste tari in diferite ramuri industriale.(16;20-23)

In lumea extraeuropeana impactul revolutiei industriale de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui urmator a fost inegal si cu efecte diferite. In cele doua Americi si in zona Asia Pacific doar doua state cunosc ritmuri spectaculoase: SUA si Japonia. Forta economiei americane s-a exprimat, fara indoiala, in toate ramurile, insa cresterile spectaculoase s-au inregistrat in: domeniul agricol unde s-a realizat o patrime din productia de grau, jumatate din bumbac si trei sferturi la porumb; domeniul industrial care a produs 76% din productia mondiala de carbunesi 7-% la petrol si de 12 % din productia de automobile a Frantai, care ocupa locul secund in lume.

Revolutia Meiji in Japonia a captat dinamismele latente ale societatii traditionale si le-a transpus in lumea industriala moderna astfel incat paternalismulsi ierarhiile de tip agricol si feudal au fost asimilate in organizarea si conducerea intreprinderilor. Marile fabrici si intreprinderi japoneze au fost create de marile familii: Mitsui, Mutsubischi, Sumitomo sau Yasuda. In preajma primului razboi mondial economia japoneza prezenta trasaturi de modernizare. (7;16-18)
America latina si Africa neagra erau zonele in care nu numai ca revolutia industriala nu a patruns ci s-a accentuat dezechilibrul dintre resurse, populatie si structuri economice era unul profund.

Africa neagra prezenta o economie specifica structurilor coloniale in care au predominat mono-productia si mono-exportul.Aceeasi situatie a fost caracteristica si pentru America latina cu toate ca ea s-a eliberat, pana la jumatatea sec.XIX de sub dominatia coloniala. Astfel cauciucul si cafeaua reprezenta 20% din exportul Braziliei. Zaharul 75% din cel al Cubei in timp ce Argentina era un important granar pentru Europa. Un sfert din teritoriul Egiptului era cultivat cu bumbac, iar tutunul era principala planta de cultura in Turcia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.