Mutatii in evolutia populatiei mondiale

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Etnogeneza
Exista inca o mare varietate de opinii privind etnogeneza umana si in speta vechimea speciei umane. Unii antropologi plaseaza stramosii omului cu doua si chiar cu trei milioane de ani in urma. Altii plaseaza "bornele" preistoriei umane cu mult peste patru milioane, ajungand chiar la opt milioane de ani si chiar peste. Este vorba de specii de maimute-om cunoscute sub denumirea de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mutatii in evolutia populatiei mondiale

Etnogeneza
Exista inca o mare varietate de opinii privind etnogeneza umana si in speta vechimea speciei umane. Unii antropologi plaseaza stramosii omului cu doua si chiar cu trei milioane de ani in urma. Altii plaseaza "bornele" preistoriei umane cu mult peste patru milioane, ajungand chiar la opt milioane de ani si chiar peste. Este vorba de specii de maimute-om cunoscute sub denumirea de australopiteci (Australanthropus), recunoscute in vreo trei variante africane (Africa de Sud, Tanyania sau Kenya si Etiopia).

Opiniile converg spre ideea continuitatii alaturi de australopiteci a speciei homo habilis descoperita in Tanzania, Ciad, Etiopia, Israel, China s.a. Este un hominid superior sub aspectul antropologic (capacitate craniana, maxilare, sistem osos) si mai ales prin bipedismul cvasi-perfect. Homo habilis este "creatorul" primelor utilitati din piatra.O evolutie superioara este marcata de Homo erectus cu variante de pitecantrop (sau "omul de Java"), sinantrop ("omul de Pekin"), atlantrop (nordul Africii-Maroc), heidelbergensis (Germania) s.a.

Homo erectus este apreciat in timp de la 2,5 milioane de ani pana la 100.000 de ani.Specia umana ulterioara este Homo Sapiens (Neanderthal si altii), apoi Homo sapiens sapiens (omul actual).Urmarind evolutia si succesiunea hominidelor in timp, varsta omenirii poate fi cu mai multa usurinta urmarita din paleolitic, adica cu aproximativ 600.000 de ani in urma.

2.1.1. Paleolitic
In Paleolitic, urmele materiale atesta prezenta cetelor nomade de hominizi, culegatori si vanatori. Este vorba de urme materiale ale asa numitelor "unelte de prund" (vetre de foc, aschii de silex, toporase de mana), descoperite si la noi in Romania, in yona Slatina, pe valea Darjovului. Se atesta, pe teritoriul Romaniei (perioada 540.000-120.000 i.Hr.) prezenta hominidelor cat si indeletnicirile lor, in Moldova, la Mitoc - Prut.

Paleoliticul constituie perioada cea mai lunga si cea mai veche a preistoriei. Ea inscrie evolutia hominidelor de la primele inceputuri si pana in anul 10.000 i.Hr.Pe teritoriul Romaniei, in paleoliticul mijlociu (in perioada 120.000-100.000 i.Hr.) se atesta prezenta lui Homo primigenius descoperit in pesterile Baia de Fier (jud. Gorj), Ohaba Ponor (jud. Hunedoara), Ripiceni (jud. Botosani), perioada distinsa in principal prin ocupatiile legate de vanatoare si prin uneltele corespunzatoare (unelte ascutite-varfuri si razuitoare, vatra de foc dubla).

Paleoliticul superior (100.000-10.000 i.Hr.) este afirmat prin homo sapiens fossilis, reprezentat de o cultura mai extinsa cu tehnica lamelara si folosirea focului. S-au descoperit numeroase ateliere si unelte in judetele: Bihor, Hunedoara (pestera de la Cioclovina), Brasov (Pestera), Neamt (Ceahlau) s.a. In perioada anilor 10.000-5000 i.Hr. este atestat, Homo sapiens recens, marcat si pe teritoriul Romaniei prin urmele din pestera Baile Herculane, apoi zona masivului Ceahlau care scosand in evidenta unele progrese in folosirea uneltelor cioplite si mai ales in descoperirea arcului cu sageata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.