Mutatii genetice

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.76

nivel: Facultate

Mutatii genetice
La baza variabilitații pot sta configurații genetice nou-realizate prin schimburi reciproce de segmente din cromatide între cromosomii omologi si are loc în profaza meiozei primare.

Mutatii genetice
( Meioza reprezintă un tip particular de diviziune celulară, în urma căreia dintr-o celulă diploidă 2n, după 2 diviziuni succesive, rezultă celule haploid[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mutatii genetice

Mutatii genetice
La baza variabilitații pot sta configurații genetice nou-realizate prin schimburi reciproce de segmente din cromatide între cromosomii omologi si are loc în profaza meiozei primare.

Mutatii genetice
( Meioza reprezintă un tip particular de diviziune celulară, în urma căreia dintr-o celulă diploidă 2n, după 2 diviziuni succesive, rezultă celule haploide, cu n, cu număr redus la jumătate de cromosomi).Intre 2 cromosomi omologi pot avea loc schimburi de material genetic în momentul în care aceștia se încrucișează și poartă denumirea de crossing-over, adică ruperea cromatidelor în anumite puncte, urmată de realipirea fragmentelor rezultate într-o configurație genetică nouă.

Mutațiile
O altă posibilitate de realizare a variabilității este reprezentată de mutații. Mutațiile constituie, alături de fenomenul recombinării, o inepuizabilă sursă de variabilitate.Prin mutație se înțelege o modificare nenaturală adică anormală și ereditară a materialului genetic, deci alterări ale mesajului genetic. Mutația poate fi definită și ca fenomenul prin care se produc modificări în materialul genetic, modificări ce nu sunt provocate de recombinarea genetică.

Ele pot apărea în mod spontan și sunt denumite mutații naturale, sau pot fi induse experimental, fiind vorba de mutații artificiale. Mutațiile pot fi definite și ca ,, modificări discontinue cu efect genetic,, după E.Mayr, 1963. Modificarea zestrei ereditare survine brusc, ca raspuns la acțiunea unor factori endogeni sau exogeni.

Mutațiile se produc relativ rar, sunt neobișnuite și imprevizibile și sunt stabile în timp.Mutația conduce la apariția unor proprietați noi privind structura și funcția materialului genetic, are ca și consecință apariția unor caractere noi, ceea ce înseamnă că detectarea defectului genetic se realizează indirect, prin constatarea efectului fenotipic produs.

Mutația poate produce o schimbare detectabila a fenotipului unei celule sau individ. Celula sau organismul cu genotipul modificat, ca urmare a unei mutații a tipului normal, se numește mutant. Organismul mutant se definește numai prin raport cu tipul normal din care a deviat, care se numește sălbatic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.