Muntii Surean - alpinism

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.65

nivel: Liceu

Escalada in traseul din Peretele Nordic al Claii Strimbe fiind artificiala a necesitat 28 de zile efective in perete, cu baterea a peste 300 d'e pitoane (2 ecart'abile), acesta surplornbind cu 10 m peste verticala bazei. Traseul se realizeaza in l2 lungimi de coarda. Primii 25 m nn prezinta probleme deosebite. In continuare, traseul prezinta un horn surplombant, dificil, cu pene de lemn. Urmatoare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muntii Surean - alpinism

Escalada in traseul din Peretele Nordic al Claii Strimbe fiind artificiala a necesitat 28 de zile efective in perete, cu baterea a peste 300 d'e pitoane (2 ecart'abile), acesta surplornbind cu 10 m peste verticala bazei. Traseul se realizeaza in l2 lungimi de coarda. Primii 25 m nn prezinta probleme deosebite. In continuare, traseul prezinta un horn surplombant, dificil, cu pene de lemn. Urmatoarele doua Lungimi se desfasoara pe 60 m cu prize putine si multe pitoane, ajungindu-se pina la brina oblica ce duce la Livada cu Mesteceni.

Un prim punct, de gradul VI periculos, il reprezinta trecerea unei stinci de 5 m, desprinsa de perete, de unde se ajunge la un loc de bivuac. Cea mai surplombanta lungime (7 m) si a doua ca dificultate (dupa Paianjen) este a sasea lungime de coarda. Dupa o fisura cu stinca solida se intra in "Marele J'', o lespede de 10 m desprinsa si periculoasa, care se depaseste cu ajutorul unor tevi si al unui piton ecar-taibil, apoi se face o traversare la stinga, pe- un traseu echipat cu om piton ecartabil si o coarda fixa de 1,50 m.

Pe a saptea lungime de coarda se depaseste zona de maxima dificultate a traseului, numita zona Paianjenului, care se intinde pe 25 m cu pitoane subtiri. Dupa iesirea din zona surplombanta a Paianjenului urmeaza o zona verticala bine pitonata. Ultimele doua lungimi de coarda mai usoare se abat din linia naturala a traseului (pe unde iese traseul Pasarea Phoenix) spre stinga, iesind in creasta Claii Strimbe in apropierea celor doua variante aie traseului Pasarea Phoenix.

Santinela Cheilor Cheii, situata in fata peretelui nordic al Claii Strimbe, prezinta ca si aceasta o stinca curata, spre deosebire de Stogsoare cu peretii lor strabatuti de fisuri inierbate.
Traseele au pasaje comparabile cu cele de maxima dificultate din Claia Strimba, producind o mare satisfactie prin varietatea obstacolelor. Cele trei trasee ies in Creasta Santinelei, de unde se coboara liber pe versantul nordic, spre cantonul silvic Valea Cheii.
1) Hornul Inghetat (gr. 3 A) se desfasoara pe trei lungimi de coarda. Traseul are o linie clara, marcata de pitoane, pasajul caracteristic fiind reprezentat de un horn de dificultate medie.

2) Traseul Frontal (gr. 4 A) duce direct in virful Santinelei Cheilor Cheii (trei lungimi de coarda). Din mijlocul lungimii a doua de coarda se poate ajunge printr-o traversare de 10 m la prima regrupare a traseului Hornul inghetat (posibilitate de a gresi traseul).
3) Diedrul cu Brazi (gr. 4 B) -- cel mai dificil traseu din Santinela Cheilor Cheii -- este caracterizat printr-o surplomba dificila in lungimea a doua de coarda. Acest pasaj este de gradul 4. A treia lungime de coarda se desfasoara de-a lungul diedrului care a dat numele traseului, dupa care se iese in Creasta Santinelei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.