Muntii Oas - Gutai - Tibles

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.42

nivel: Liceu

Ca rezultat al activitatii postvulcanice, mofetice, s-au format numeroase izvoare de apa minerala(denumite de localnici borcuturi), cu o distributie extrem de neuniforma, acestea fiind concentrate in zonele marginale ariei vulcanice.

Cele mai numeroase izvoare minerale apar in partea vestica a muntilor Gutai, in zona Certeze(Borcutul Talharilor, Cicic, Apollo), Negresti (Poptileni,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muntii Oas - Gutai - Tibles

Ca rezultat al activitatii postvulcanice, mofetice, s-au format numeroase izvoare de apa minerala(denumite de localnici borcuturi), cu o distributie extrem de neuniforma, acestea fiind concentrate in zonele marginale ariei vulcanice.

Cele mai numeroase izvoare minerale apar in partea vestica a muntilor Gutai, in zona Certeze(Borcutul Talharilor, Cicic, Apollo), Negresti (Poptileni, Vraticel, Borcutul Pintii), Izvorul Luna-Ses, Baile Puturoasa. In partea sudica avem izvorul din cartierul Valea Boecutului al municipiului Baia Mare, apele mineralizate de la Apa Sarata, borcutul Ferneziului de pe malul lacului de acumulare de la Firiza, apa minerala ce deverseaza din forajul sapat pe valea Creanga Pustie, borcutul Chiuzbaii, izvotul de pe valea Borcutului-Baia Sprie, apele puternic mineralizate folosite in scop balnear la baile Danesti.
In depresiunea Maramuresului, cel mai cunoscut este izvorul mineral de la Sapanta, alte izvoare fiind cunoscute la Huta Teceului(la nord de pasul Stramba Oilor) si in zona satului Breb.


CLIMA
In acest masiv clima are un caracter continental moderat, caracteristic etajului climatic al muntilor mijlocii si scunzi. Media anuala a temperaturii este 2-4 grade C in zona inalta si de 7-8 grade C in depresiunile inconjuratoare, fiind ceva mai ridicata in versantul sudic, la Baia Mare, de 9-10 grade C. Iarna, temperatura medie scade la 6, -12 grade C in zona inalta si 2, -4 grade C in zona depresionara.

Primavara, temperatura medie creste cu 11 grade C intre lunile martie-mai; aceeasi diferenta de temperatura se mentine si in cursul verii, unde media lunara este de 12-13 grade C in zona inalta si 18-20 grade C in depresiune. Prima zi de inghet se situeaza aproximativ la 1 octombrie in zona montana si sfarsitul acestei luni in depresiuni, iar ultima zi de inghet la 1 mai in zona de munte si mijlocul lui aprilie in depresiuni.

Precipitatiile sunt bogate, depasesc 1200-1400 mm annual. Zona cu cele mai abundente precipitatii din masiv este cursul superior al Cavnicului, zona Cavnic-Baiut. Lunile cu cele mai bogate precipitatii sunt iunie, iulie si octombrie, cele mai sarace fiind septembrie, februarie si martie. Numarul mediu al zilelor cu precipitatii este de peste 170 in zona de munte, cobarand la 150 in depresiunea Oasului si Baia Mare si la 110 in depresiunea Maramuresului.

Primele ninsori ce depun strat continuu de zapada in zona montana se produc la sfarsitul lunii noiembrie, dar ele pot aparea inca din octombrie. Zapada se pastreaza in zona montana inalta si pe versantii nordici pana in luna mai. Stratul de zapada cumulat depaseste 3 m in zona montana inalta si in zona Cavnicului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.