Muntii Fagaras

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Asezare, Limite. La nord, Muntii Fagarasului sunt marginiti de Depresiunea Fagarasului, cunoscuta si cu numele de Tara Fagarasului sau Tara Oltului. La vest, Valea Oltului constituie o demarcatie foarte precisa intre Muntii Fagarasului de o parte, si Muntii Lotrului, respectiv Muntii Capatanii, de partea cealalta. Spre sud, culmile masivului se continua cu Muscelele Argesului si Campulungului. Sir[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muntii Fagaras

Asezare, Limite. La nord, Muntii Fagarasului sunt marginiti de Depresiunea Fagarasului, cunoscuta si cu numele de Tara Fagarasului sau Tara Oltului. La vest, Valea Oltului constituie o demarcatie foarte precisa intre Muntii Fagarasului de o parte, si Muntii Lotrului, respectiv Muntii Capatanii, de partea cealalta. Spre sud, culmile masivului se continua cu Muscelele Argesului si Campulungului. Sirul depresiunilor Campulung, Bradetu, Arefu, Jiblea concretizeaza intr-o anumita masura limita sudica.

Limita estica a Muntilor Fagarasului a fost si mai este inca subiect de discutie intre specialisti. Ea poate fi plasata intr-o zona cuprinsa in dreptul Vaii Dambovitei. Din punct de vedere turistic se poate considera ca linie de demarcatie paraul Tamasului, Barsa Tamasului si Curmatura Foii, aceasta fiind granita unde roca devine de alta natura (pe Tamas sisturile cristaline sunt pe partea dreapta, calcarele Pietrei Craiului pe malul opus). Limita de demarcatie cu Iezer - Papusa (Fagarasul Sudic) este formata tot de Valea Dambovitei cu paraul Boarcasu si paraul Oticu pana la Raul Doamnei.

Geologie. Muntii Fagarasului sunt formati din roci metamorfice provenite din rocile sedimentare si eruptive preexistente care au suferit transformari, metamorfozandu-se sub forma de sisturi cristaline
Relieful. Muntii Fagarasului se prezinta sub forma unei creste principale, o veritabila coloana vertebrala orientata pe directia est-vest din care se desprind mai multe culmi laterale atat spre nord cat si spre sud.

Privita dinspre nord, creasta principala apare ca o insiruire de varfuri separate prin sei putin adanci. Intre varful Lutele (2176 m) la est si Gavanul (Lacustele, 2135 m) la vest, pe o lungime de 45 km, co o singura exceptie (Curmatura Zarnei) creasta se mentine la o altitudine mai mare de 2100 de m.Datorita eroziunii ghetarilor care s-a manifestat mai puternic in partea umbrita (Nordica) a masivului, vaile cu orientare septentrionala sunt in general scurte, accidentate, echidistante si se ramifica putin. Culmile sudice, mai putine la numar sunt mai domoale si mult mai intinse.

Muntii Fagarasului sunt cei mai inalti munti ai Romaniei. In cuprinsul lor se afla opt din cele 14 varfuri ale muntilor Romaniei care ating altitudinea de 2500 m [1]: Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Coltul Vistei Mari (2527 m), Lespezi (2522 m), Cornul Caltunului (2510 m), Vanatoarea lui Buteanu (2507 m), Hartopu (2506 m), Dara (2500 m)
Relieful din zona inalta poarta amprenta glaciara. Aici se intanesc circuri si vai glaciare, cu profil transversal in forma de U, despartite prin custuri ascutite. In jumatatea inferioara vaile devin inguste si adanci.

Reteaua Hidrografica. Apele din masivul Fagarasului sunt incluse in doua mari bazine hidrografice: al Oltului si al Argesului. Oltul dreneaza toate apele versantului nordic si apele Topologului de pe versantul sudic. Restul paraielor sudice sunt asociate bazinului hidrografic al Argesului.Lacurile. Lacurile glaciare ale Muntilor Fagarasului, desi nu au dimensiunile celor din Retezat, ca frumusete pot sta alaturi de acestea din urma. Cel mai intins este Balea(4,65 ha) urmat de Podragu, Urlea, Capra...

Cel mai adanc este Podragu (15,5 m). La cea mai mare altitudine din Carpatii romanesti este situat Lacul Mioarelor (2282 m) aflat in caldarea glaciara Hartopul Leaotei. In ultimele decenii au aparut mai multe lacuri de baraj artificial. Cel mai mare este Vidraru la intrarea in Cheile Argesului, urmat de Vasalatu, Valsan etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.