Muntii Apalasi

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.13

nivel: Liceu


Appalachii Nordici
Acestia se intind de la N-E de valea fluviului Hudson, pana la granita cu Canada, continandu-se si pe teritoriul acestui stat.Albia raului Hudson este larg dezvoltata, adanca, favorabila navigatiei.Appalachii nordici ocupa o pozitie centrala fata de muntii Adiromdacks, horst triunghiular cristalin, vechi si rezistent la eroziune si Piemontul Appalachian, straveche[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muntii Apalasi


Appalachii Nordici
Acestia se intind de la N-E de valea fluviului Hudson, pana la granita cu Canada, continandu-se si pe teritoriul acestui stat.Albia raului Hudson este larg dezvoltata, adanca, favorabila navigatiei.Appalachii nordici ocupa o pozitie centrala fata de muntii Adiromdacks, horst triunghiular cristalin, vechi si rezistent la eroziune si Piemontul Appalachian, straveche peneplena reanaltata ce coboara spre tarm in panta domoala.In acelasi timp, acest sector appalachian este compus din doua randuri de culmi orientate mai intai spre nord, apoi spre N-E.

Culmile vestice, denumite Muntii Verzi, se infatiseaza sub forma de cute paralele la sud, inalte pana la 1200 metri si ca un podis slab erodat la nord, catre granita cu Canada. Culmile estice alcatuiesc Muntii Alb, puternic fragmentati de eroziunea selectiva ca urmare a alternatiei de roci dure si friabile. Intre Green si White Mountains se intrerupe valea fluviului Connecticut, care se largeste mult catre sud. In acest sector muntii se apropie mult de linia tarmului care este extrem de fragmentat, prezentand multe fiorduri alungite si estuare largi cu ape adanci si numeroase insule de-a lungul lui.

Reteaua hidrografica este reprezentata prin numeroase lacuri aflate la diferite altitudinisi avand cuvete tectonice si tectono glaciare precum si prin rauri caracterizate prin vai putin ondulate cu numeroase repezisuri si cscade in profilul lor longitidimal pana la varsarea in estuarele respective, din care cauza nu sunt navigabile dar dispun in schimb de un potential hidroenergetic.

Clima este temperat-continentala, destul de aspra cu toata apropierea de ocean, intrucat curentul rece al Labradorului, care curge de-a lungul litoralului provoaca apreciabile scaderi de temperatura. Uneori ingheturile se prelungesc pana primavara tarziu si deseori incep devreme toamna.Precipitatiile destul de bogate, insumeaza anual cca 100mm, explicitand astfel debitul mare al raurilor. Aceste conditii climatice au fost favorabile dezvolarii produselor de rasinoase, brad pin, de artar si de mesteacan

Appalachii Centrali
Acestia se afla intre Marele Lacuri si Campia litoral atlantica, inaintand cetre N-V si N pana la contactul cu Muntii Adirondacks si valea fluviului Hudson iar la S pana la valea trnsversala a raului Susquehonno.

Se deosebesc mult ca peisaje fata de Appalachi nordici mai ales prin clima si relief precum si prin viata economica aici mult mai dezvoltata.

Relieful este mai coborat decat al celorlalte sectoare montane de la N la S. Altitudinea redusa a muntilor componenti, numeroasele trecatori joase au favorizat o circulatie mai intensa decat in celelalte sectoare appalachiene. In aspectul reliefului actual al acestui sector appalachian caracteristice sunt si urmele glaciatiei cuatenare montane: marene terminale si laterale, roci slefuite, nisipuri, lacuri cu cuvete glaciare si turbarii.

Clima este temperat-oceanica moderata al carui anotimp cel mai placut este primavara. Precipitatiile sunt bogate variind 1000-2000 mm anual si cad in toate anotimpurile iar zapezile sunt abundente.

Vegetatia corespunde conditiilor climatice si este alcatuita dintr-o mare varietate de specii.Padurile de foioase reprezentate de stejar imbraca poalele muntilor, iar cele de rasinoase(brad , pin) urca pe versantii acestora.

Appalachii Sudici
Acestia se desfasoara de la N-E catre S-V din Pennsylvania pana la Alabama. Pe latura vestica se invecineaza cu Podisul Cumberland de care sunt despartiti prin Depresiunea Appalachiana iar la est cu Campia litoral atlantica intre care se interpune Pie montul Appalachian.

Appalachi sudici sunt mai inalti decat celelalte sectoare prezentand culmi dispuse regulat si avand o retea hidrografica mai evoluata. Ca urmare a unor miscari epirogenice pozitive de intensitate inegala, partea lor orientala a fost mai mult inaltata decat cea occidentala.

Clima appalachienilor sudici este subtropicala umeda spre poale si adpra schimbatoare pe inaltimi. Desi in mod curent in ianuarie temperatura depaseste +1 grad Celsius, s-au inregistrat si scaderi de temperaturi pana la -23 grade Celsius. Precipitatiile medii sunt bogate: 2000 mm anual si cad mai ales vara, avand caracter torential si producand multe inundatii. Zapezile sunt frecvente insa stratul de zapada este instabil, topindu-se repede.

Vegetatia specifica si conditiile climatice aratate este constituit din padurea de foioase, care urca pe inaltimi ingrumand alaturi de relief accesibiliyayea in regiune. In aceasta padure sunt caracteristice specifice de: stejar, mongolie, castan si artar.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.