Muntii Alpi

1x punct

categorie: Geografie

nota: 8.79

nivel: Gimnaziu

In septembrie 1991, cativa alpinisti germani au descoperit in Alpi o mumie inghetata, veche de aproximativ 5.300 de ani. ''Omul Similaun''(numit astfel dupa varful si ghetarul cu acelasi nume situate in apropiere) sau ''omul de Hauslabjoch ( dupa numele locului unde a fost gasit corpul) a intrat in final in istorie sub denumira de ''Otzi''.

Caracterul extraordianr al descoperirii e[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Muntii Alpi

In septembrie 1991, cativa alpinisti germani au descoperit in Alpi o mumie inghetata, veche de aproximativ 5.300 de ani. ''Omul Similaun''(numit astfel dupa varful si ghetarul cu acelasi nume situate in apropiere) sau ''omul de Hauslabjoch ( dupa numele locului unde a fost gasit corpul) a intrat in final in istorie sub denumira de ''Otzi''.

Caracterul extraordianr al descoperirii este legat de faptul ca trupul lui a fost conservat excelent, probabil datorita conditiilor speciale din interiorul ghetarului. Pentru prima data, stiinta a putut face cunostiinta cu detalii legate de vestimentatia si armele folosite de om la granita dintre Epoca pietrei si cea a bronzului. "Otzi" era probabil membru al unei societati de agricultori si de apstori care traiau pe teritoriile de astazi ale vaii Vinshgau.

"Omul de gheata" avea asupra sa, in momentul mortii, un topor facut din cupru,ceea ce indica faptul ca oamenii din acele vremuri posedau cunostiinte necesare prelucrarii metalelo. Descoperirea lui ''Otzi'' a reanimat discutiile referitoare la popularea acestor regiuni in perioada preistorica si este o dovada convingatoare ca Alpii sunt leaganul unei culturi stravechi.

Clima
Clima temperata umeda, cu specific monatan si alpin. Temperatura medie este de -15oC in ianuarie si de +18o C in iulie. Cantitatea anuala medie de precipitatii este de 1.200 mm.De veacuri, Alpii au fost centrul unor intense activitati umane. Deoarece defrisarea padurilor a inceput inca din Antichitate, meidul alpin a inceput sa se degradeze din cauza pasunatului excesiv, a exploatarii minereurilor si a activitatilor miniere.

In prezent zana sufara din pricina dezvoltarii necontrolate a turismului. De abia in a doua jumatate a secolului XX, Alpii au inceput sa se bucure de grija pe care o merita: acic au loc activitati de impadurire, se supravegheaza puritatea aerului si a apelor, au fost infiintate numeorase parcuri nationale.

Muntii cu faima negativa
Desi acest lant muntos extraordinar impresioneaza si farmeca turistii, anumite varfuri au capatat o faima negativa. Numerosi alpinisti si-au incercat puterile pe peretele nordic al muntelui NIGER, dar putini si-au vazut eforturile incununtae de succes.

Alpii sunt cel mai inalt si cel mai lung lant muntos al Europei. Acesta se intinde pe o distanta de 1.200 kilometri, desenand un arc urias pe toritoriile a opt tari: Germania, Austria, Elvetia, Franta, Monaco, Italia, Slovenia si Lichenstain. Alpii fac parte dintre lanturile muntoase cu caracteristici alpine pronuntate, deoarece se ridica la inaltimi care depasesc cu mult granitele superioare ale padurilor.

In epoca glaciara au cunoscut perioade succesive de inghet. Glaciatiile sunt responsabile pentru forma de astazi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adanci, cu vai prelungi si cu lacuri. Cel mai inalt varf al Alpilor este Mont Blanc, care se ridica la 4.808 m deasupra nivelului marii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.