Munca si stresul

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.10

nivel: Facultate

R. Lazarus și S. Folkman, în 1984, în lucrarea "Stress, Appraisal and Coping", arată că părerile despre control sînt diferite și conforme cu modelul de stres psihologic al unei persoane, model dependent cle gradul în care o persoană se simte provocată sau amenințată de cerințele vieții. Un simț al amenințării intervine atunci cînd o persoană se îndoiește de abilitatea ei de a învinge cerințele imp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Munca si stresul

R. Lazarus și S. Folkman, în 1984, în lucrarea "Stress, Appraisal and Coping", arată că părerile despre control sînt diferite și conforme cu modelul de stres psihologic al unei persoane, model dependent cle gradul în care o persoană se simte provocată sau amenințată de cerințele vieții. Un simț al amenințării intervine atunci cînd o persoană se îndoiește de abilitatea ei de a învinge cerințele importante ale vieții. Dacă o persoană este amenințată, este de așteptat să devină anxioasă sau îngrijorată. Pe de altă parte, intervine un simț al controlului cînd ea crede că poate, cu un efort considerabil, să conducă solicitările vieții și se centrează pe ele ca să facă experiența plăcută.

Totuși, Lazarus și Folkman au scos în evidență faptul că există perioade cînd credința în controlul personal poate spori simțul amenințării. Astfel, o mamă care dorește să preîntîmpine neajunsurile financiare prin luarea unei slujbe întregi, este în situația de a-și părăsi copiii în instituții de îngrijire; ea poate găsi acest stil de viață foarte stresant în condițiile în care crede cu fermitate că "locul mamei este în casă" sau că relațiile ei cu copiii se vor deteriora dacă sînt dați altora spre îngrijire.

Lazarus și Folkman subliniază faptul că anumite scopuri ale controlului pot coexista, acoperind atît circumstanțele externe, cît și stările interne - cle exemplu, schimbînd condițiile externe, tolerînd durerea, controlînd reacțiile, păstrînd imaginea de sine și menținînd morala.

Astfel, oamenii pot încerca să armonizeze cerințele muncii plătite și ale celei făcute acasă, în gospodărie ca să sporească propriie resurse. De exemplu, ei pot delega responsabilități, în felul acesta renunțînd la un anume contro, dar, in același titnp, conducînd la indeplinirea unor sarcini necesare. Alții pot încerca să-și schimbe propriile scopuri - de exemplu, ei pot învăța să tolereze gospodăria (casa) mai în dezordine sau să coboare aspirațiile profesionale. Deși ei pot să nu realizeze acest lucru, strategiile de a depăși dificultățile reprezintă forme diferite de exercitare a controlului.

In general deci, pare că un simț al controlului personal poate ajuta oamenii să depășească greutățile și să se bucure de echilibrarea muncii plătite cu cea de acasă. Pe de altă parte, poate fi foarte demoralizant să descoperi cum, contrar principalelor noastre expectații și ale a1tora, nu putem stăpîni cerințele vieții. Unele din cerințele "dificile" pot fi cele pe care le producem singuri. Modificîndu-ne scopurile, stabilind priorități și delegînd responsabilități, putem reduce presiunile exercitate asupra noastră și, plini de speranță, să menținem un simț al controlului și deci al confortului psihic.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.