Motorul turbo

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.51

nivel: Liceu

În timpul ciclului motor curentul de aer sau “fluidul de lucru”, primeste si cedează căldură, producând schimbări în temperatura, volumul si presiunea fluidului.

Aceste schimbări au loc în timp scurt în motor si sunt strâns legate si respectă un principiu comun cuprins legile lui Boyle si Charles. Pe scurt, aceasta înseamnă că valorile presiunii si volumului de aer la d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motorul turbo

În timpul ciclului motor curentul de aer sau “fluidul de lucru”, primeste si cedează căldură, producând schimbări în temperatura, volumul si presiunea fluidului.

Aceste schimbări au loc în timp scurt în motor si sunt strâns legate si respectă un principiu comun cuprins legile lui Boyle si Charles. Pe scurt, aceasta înseamnă că valorile presiunii si volumului de aer la diferite etape în ciclul motor sunt proportionale cu temperatura absolută a aerului corespunzător acestor etape.

Aplicatiile acestei relatii sunt folosite la schimbarea stării amestecului, spre exemplu, fie că acesta este încălzit prin ardere, ori încălzit prin compresie, ori destins de către turbină, energia lui foloseste pentru functionare compresorului.

Schimbarea căldurii este direct proportională cu lucrulul mecanic adăugat sau extras de la gaz.

Există trei timpi principali în ciclul de lucru al motorului în timp ce au aceste schimbări. În timpul COMPRESIEI, lucrul mecanic este dat aerulului producând cresterea presiunii si temperaturii.

În timpul COMBUSTIEI, când combustibilul se adaugă aerului, se produce arderea care măreste temperatura si volumul amestecului, presiunea rămâne constantă deoarece motorul functionează într-un ciclu cu presiune constantă.

În timpul DESTINDERII, când lucrul mecanic obtinut din curentul de gaz prin ansamblul turbinei actionează compresorul, scade temperatura si presiunea gazelor, volumul lor crescând.

Eficienta cu care aceste schimbări sunt realizate va determina măsura în care relatiile cerute dintre presiune, volum si temperatură sunt obtinute. Cu cât e mai eficient compresorul (randament intern mare), cu atât presiunea obtinută pentru un acelasi lucru mecanic consumat este mai ridicată.

În schimb, cu cât turbina foloseste mai eficient gazul destins (randament intern al turbinei mare) cu atât lucrul mecanic obtinut este mai mare si gazul se destinde.

Când aerul este comprimat sau destins cu un randament n=100%, se spune ca avem compresie si destindere adiabatică.

Totusi, deoarece o astfel de schimbare arată că nu există nici o pierdere de energie în timpul procesului,fie prin frecare,fie prin transmitere ori turbionare,evident este imposibil sa se obtină în practică o transformare adiabatică completă; 90% reprezinta valoarea randamentului intern (termic) pentru un compresor si o turbină cu performante bune.


Vom calcula randamentul motorului presupunând că este cunoscut raportul de compresie e = V1/V2 . Vom considera ciclul ideal, astfel că nu se vor lua în calcul pierderile de energie din transformarea BC si nici faptul că pe transformarea CD o parte din energie este transformată în putere mecanică si trasmisă compresorului.

Vom avea deci un ciclu format din două adiabate si două izobare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.