Motorul sincron

1x punct

categorie: Fizica

nota: 7.50

nivel: Liceu

Statorul
Care la masina sincrona are rol de indus este realizat dintr-un miez magnetic pe care sunt dispuse infasurari.
Miezul se executa din tole stantate de tabla de 0,5 mm izolate intre ele cu lac sau oxizi.

La periferie sunt executate crestaturiuniform repartizate in care sunt introduse infasurarile corespunzatoare.Infasuraraea statorului este in general trifazata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motorul sincron

Statorul
Care la masina sincrona are rol de indus este realizat dintr-un miez magnetic pe care sunt dispuse infasurari.
Miezul se executa din tole stantate de tabla de 0,5 mm izolate intre ele cu lac sau oxizi.

La periferie sunt executate crestaturiuniform repartizate in care sunt introduse infasurarile corespunzatoare.Infasuraraea statorului este in general trifazata.Este executata din conductor de cupru izolat cu fire de sticla,hartie,etc,in functie de tensiunea de lucru a masinii.
Rotorul La masina sincrona are rol de inductor.

Este echipat cu o infasurare de excitatie alimentata in curent continuu. Exista doua variante constructive de rotor:
1.cu poli aparenti
2.cu poli inecati

Masina sincrona poate functiona atat in regim de generator (in centralele electrice,pentru producerea energiei electrice sunt utilizate turbo si hidrogeneratoare sincrone trifazate)cat si in regim de motor (in actionarea sarcinilor de mare putere, la turatie constanta).

Pornirea motorului sincron este o problema mai dificila decat la celelalte tipuri de motoare electrice, deoarece el nu are cuplu propriu de pornire. Doar la invartirea rotorului la turatia de sincronism, in acelasi sens cu campul invirtitor statoric, masina dezvolta cuplu electromagnetic. Metodele de pornire ale motorului sincron presupun aducerea arborelui la turatia de sincronism printr-unul dintre urmatoarele procedee:

1.Antrenarea arborelui cu un motor auxiliar,care este scos din functiune dupa prinderea in sincronism; Metoda de realizare si verificare a acestor conditii se numeste sincronizare fina si se bazeaza pe masurarea diferentelor dintre tensiunile sistemului retelei si generatorului sincron si ajustarea acestora din urma prin varierea turatiei motorului de antrenare si a curentului de excitatie.
Aceasta metoda se aplica si la cuplarea in paralel cu reteaua a generatoarelor sincrone din centralele electrice.

2.Pornirea in asincron
este metoda cea mai des utilizata si se poate aplica motoarelor sincrone cand infasurarea de excitatie este inchisa pe o rezistenta de valoare mare (de cca. zece ori mai mare decat rezistenta infasurarii).
Campurile magnetice invartitoare se sincronizeaza, dupa un scurt regim tranzitoriu si produc cuplu electromagnetic.
Se spune ca masina "se prinde in sincronism".

3.Pornirea prin alimentarea infasurarii statorice
Se realizeaza de la o sursa de tensiune si frecventa variabil: crescand frecventa de la zero, permite cresterea treptata, de la zero, a turatiei campului invartitor inductor; este astfel posibila antrenarea treptata, din repaus, a rotorului.

Simbolizare:M motor;S sincron;A(I) constructie protejata;C excitatoare de curent continuu montata pe arborele motorului principal;D excitatie detasata (separata).Exp. - constructie antiexploziva, mod de protectie presurizat

Unde sunt folosite?
Motoarele prezentate in acest material sunt destinate antrenarii diverselor echipamente cu conditii normale de pornire si functionare (compresoare de aer, ventilatoare, pompe etc).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.