Motoare pas cu pas

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.00

nivel: Facultate

Functionarea clasica a MPP se bazeaza pe alimentarea succesiva cu impulsuri (comanda potentiala) a fazelor sale, astfel incat rotorul ocupa pozitii determinate de axele fazelor alimentate. In regim de micropasire, alimentarea obisnuita cu impulsuri succesive este inlocuita cu alimentarea combinata a doua faze alaturate, in asa fel incat pozitia rotorului sa se poata situa in mai multe puncte dintr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motoare pas cu pas

Functionarea clasica a MPP se bazeaza pe alimentarea succesiva cu impulsuri (comanda potentiala) a fazelor sale, astfel incat rotorul ocupa pozitii determinate de axele fazelor alimentate. In regim de micropasire, alimentarea obisnuita cu impulsuri succesive este inlocuita cu alimentarea combinata a doua faze alaturate, in asa fel incat pozitia rotorului sa se poata situa in mai multe puncte dintre axele fazelor respective. In aces fel, pasul propriu-zis al MPP este divizat in pasi mai mici (micropasi).

Tehnica micropasirii aduce avantajul controlarii miscarii rotorului in interiorul unui pas, astfel incat teoretic, rotorul poate ocupa orice pozitie prescrisa intre doua pozitii de echilibru propriu-zise ale lui. Se spune ca pasul, care se va numi de acum pasul mare este divizat in pasi mai mici sau micropasi conform relatiei:
Principiul alimentarii fazelor MPP in regim de micropasire (cel mai intalnit in practica) se exemplifica pentru un motor pas cu pas cu doua faze in figura 3 si consta de fapt in alimentarea celor doua faze ale MPP cu curenti in "cuadratura": sinusoidali (A);

triunghiulari (B) sau trapezoidali (C). Driverul pentru motorul bifazat are structura cea mai simpla si este cel mai utilizat in practica. Schema bloc din figura 4 detaliaza principiul de comanda si alimentare al acestui mod de comanda (micropasirea). Domeniul larg de variatie a frecventei de mers, de la cativa Hz la o frecventa de ordinul sutelor de kHz, impune sintetizarea numerica a celor doua semnale de comanda( TACT, SENS).

Pornind de la cele prezentate, s-au conceput, proiectat, realizat practic si testat experminetal un modul de comanda si alimentare pentru trei motoare pas cu pas hibride, in regim de micropasire, modul denumit in continuare MPM 3 (modul micropasire pentru trei motoare pas cu pas). Modulul MPM 3 proiectat, a fost realizat practic pe o placa prototip prevazuta cu un conector special pentru a putea fi conectat pe magistrala ISA.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.