Motivele care pot duce la desfacerea contractului individual de munca

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Care este diferenta intre motivele imputabile si cele neimputabile salariatului de desfacere a contractului individual de munca?
Motivele imputabile salariatului de desfacere a contractului individual de munca reprezinta acele situatii care determina desfacerea contractului din vina salariatului. Aceste situatii presupun cu necesitate culpa sau atitudinea culpabila a persoanei incadrate in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motivele care pot duce la desfacerea contractului individual de munca

Care este diferenta intre motivele imputabile si cele neimputabile salariatului de desfacere a contractului individual de munca?
Motivele imputabile salariatului de desfacere a contractului individual de munca reprezinta acele situatii care determina desfacerea contractului din vina salariatului. Aceste situatii presupun cu necesitate culpa sau atitudinea culpabila a persoanei incadrate in munca, pe cand motivele neimputabile de desfacere a contractului de munca exclud aceasta culpa.

Sunt motive neimputabile de desfacere a contractului individual de munca cele prevazute la art. 130, alin. 1, lit. a-h, din Codul muncii. Motive imputabile de desfacere a contractului de munca sunt, asadar, cele prevazute de art. 130, alin. 1, lit. i-l din Codul muncii.
O importanta diferenta intre cele doua feluri de motive este aceea ca salariatul caruia i se desface contractul individual de munca dintr-un motiv imputabil lui, pierde avantajul mai multor drepturi si beneficii acordate de lege celor concediati din motive neimputabile lor. Aceste drepturi sunt:

termenul de preaviz de 15 zile anterioare desfacerii contractului individual de munca, prevazut de art. 131, alin. 1 din Codul muncii;
oferta de trecere intr-o munca corespunzatoare sau, dupa caz, luarea masurilor de recalificare a salariatului care se acorda in aceleasi conditii cu termenul de preaviz; acordarea ajutorului de somaj;
pastrarea dreptului de a locui in continuare in locuinta de serviciu, intrucat acest drept il au cei care primesc ajutor de somaj sau alocatie de sprijin, pe toata perioada in care beneficiaza de aceste ajutoare.

De asemenea, cel caruia i se desface contractul individual de munca din motive imputabile lui, sau cel care demisioneaza, este obligat la restituirea cheltuielilor de scolarizare pe care unitatea sau alt organ le-a facut pentru pregatirea sa profesionala sau pentru recalificarea sa, daca desfacerea contractului sau demisia are loc anterior expirarii perioadei stabilite prin actul aditional la contractul de munca (act ce prevede o anumita perioada in care cel scolarizat pe cheltuiala unitatii trebuie sa activeze in aceasta, dupa terminarea pregatirii profesionale, de regula fiind vorba de o perioada de 5 ani,).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.