Motivatie si stiluri de invatare

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Notiunea de invatare a fost abordata atat in sens larg, aplicabila fiind oricarui domeniu de activitate dar si in sens restrans, specifica doar mediului scolar indiferent de nivelul de desfasurare al activitatii de invatare.In sens larg, invatarea reprezintaprocesul dobandirii experientei individuale de comportare", elementul esential fiind dat de asimilarea experientei socio-culturale a umanitati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motivatie si stiluri de invatare

Notiunea de invatare a fost abordata atat in sens larg, aplicabila fiind oricarui domeniu de activitate dar si in sens restrans, specifica doar mediului scolar indiferent de nivelul de desfasurare al activitatii de invatare.In sens larg, invatarea reprezintaprocesul dobandirii experientei individuale de comportare", elementul esential fiind dat de asimilarea experientei socio-culturale a umanitatii, contribuind la dezvotarea capacitatii omului de a crea, de a se evalua si de a se autoforma(A.N.Leontiev, psiholog rus).

Astfel, invatarea a fost vazuta ca un proces de modificare comportamentala determinat de asimilarea experientei individuale. In conceptia lui A.Clausse invatarea poate fi vazuta ca o "modificare in comportament, realizata prin solutionarea unei probleme care pune individul in relatia cu mediul"(Clausse, 1967), iar R..Gagne defineste invatarea ca fiind"acea modificare a dispozitiei sau a capacitatii umane care poate fi mentinuta si care nu poate fi atribuita procesului de crestere"(Gagne,1975,p.11).

Teoreticienii care impartasesc conceptia mentionata anterior, precizeaza faptul ca totusi invatarea nu este rezultatului oricarei modificari comportamentale, sau altfel spus nu orice modificare comportamentala valoreaza invatare. Valoreaza invatare doar acele modificari de comportament produse in urma asimilarii experientei individuale si care nu pot fi explicate prin cauze de natura biologica precum maturizarea organismului, oboseala sau consumul de substante psihotrope (Salavastru, 2004). In sens larg, invatarea evidentiaza nevoia si initiativa umana in a acumula cunostinte pentru a putea trai intr-o lume a carei dinamica cunoaste o continus schimbare.

In Dictionarul de Termeni Pedagogici (S. Cristea) se spune ca invatarea este activitatea proiectata de catre cadrul didactic pentru a determina schimbari comportamentale la nivelul personalitatii prescolarului, elevului, studentului, prin valorificarea capacitati iacestora de dobandire a cunostintelor, a deprinderilor, a strategiilor si a atitudinilor cognitive.Majoritatea definitiilor fac uz deschimbarea comportamentala. Enciclopedia Britanica defineste invatarea astfel: "o modificare continua, relativa a comportamentului,fundamentata pe experienta anterioara".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.