Motivatia

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Trebuintele lui Maslow sunt trebuinte de deficienta (primele patru clase de trebuinte) si trebuinte de crestere sau dezvoltare (dorinta omului de a avea succes, de a sti, de a-si valorifica aptitudinile si care includ ultimele trei clase de trebuinte).In viziunea lui Maslow, o trebuinta superioara nu se exprima decat atunci cand sunt satisfacute, macar partial, trebuintele de nivel inferior, iar c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motivatia

Trebuintele lui Maslow sunt trebuinte de deficienta (primele patru clase de trebuinte) si trebuinte de crestere sau dezvoltare (dorinta omului de a avea succes, de a sti, de a-si valorifica aptitudinile si care includ ultimele trei clase de trebuinte).In viziunea lui Maslow, o trebuinta superioara nu se exprima decat atunci cand sunt satisfacute, macar partial, trebuintele de nivel inferior, iar cu cat o trebuinta se afla mai spre varful piramidei,v cu atat ea este mai specific umana, iar satisfacerea ei produce multumire si dezvolta o tensiune placuta in organism. Cea mai inalta motivatie, autoactualizarea, poate fi atinsa daca celelalte nevoi sunt satisfacute.

Trebuintele mai sunt clasificate si astfel:a. Trebuinte inferioare prezente la om si la animale, dar satisfacute de primul diferit si trebuinte superioare specifice omului si plasate spre varful piramidei.
b. Trebuinte homeostazie si trebuinte de crestere. Homeostazia este o notiune imprumutata din fiziologie si care denumeste tendinta organismului de a mentine constanti parametrii mediului intern. Trebuintele homeostazice explica doar activitatea de adaptare. Trebuintele de crestere nu urmaresc mentinerea starii date, ci atingerea unor parametrii superiori, ce presupun perfectionarea.

Interesele sunt inclinari si preocupari pentru anumite situatii ale mediului. In cursul dezvoltarii individuale, ele devin mai mult sau mai putin permanente si dirijeaza cu predilectie persoana spre un anume complex de situatii exterioare, determinand desfasurarea activitatii in anumite directii, mai mult sau mai putin constante. R. Terman leaga interesele de efortul voluntar atunci cand afirma ca vointa este manata spre actiune de puterea dinamica a intereselor. La randul sau, M.

Freyer face distinctia intre interesele subiective (de exemplu, o persoana poate afirma ca ii place cartea pe care a citit-o) si interesele obiective (de exemplu, o persoana poate sta in fata unei vitrine cu carti pe care le urmareste cu atentie, din aceasta situatie putandu-ne da seama ca persoana in cauza manifesta interes pentru o carte anume sau pentru lectura). Ambele categorii de interese implica un proces afectiv in cadrul relatiei subiectului cu obiectul, a carei intensitate poate fi reprezentata continuum: la un capat se afla placerea, iar la celalalt neplacerea (aversiunea). Intre cele doua extreme se pozitioneaza indiferenta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.