Motivarea personalului

1x punct

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Motivarea este determinata de o serie de factori obiectivi si/sau subiectivi, impulsionand individul sa intreprinda (desfasoare) o activitate, o actiune cu un anumit scop.Comportamentul unui individ este determinat de gradul de satisfacere a nevoilor si trebuintelor sale.

Nevoile fiziologice - determinate de trebuintele legate de existenta.Nevoile de securitate - definesc mediul d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Motivarea personalului

Motivarea este determinata de o serie de factori obiectivi si/sau subiectivi, impulsionand individul sa intreprinda (desfasoare) o activitate, o actiune cu un anumit scop.Comportamentul unui individ este determinat de gradul de satisfacere a nevoilor si trebuintelor sale.

Nevoile fiziologice - determinate de trebuintele legate de existenta.Nevoile de securitate - definesc mediul de trai, felul amenintarilor potentiale fizice, dar si emotionale, nevoia de exprimare libera etc.Nevoile de apartenenta - necesitatea individului de a comunica si actiona intr-o structura (organizatie, comunitate).

Nevoile de stima - confera individului o anumita pozitie in statutul sau social.Nevoile de cunoastere - caracteristic omului pentru perfectionarea muncii sale ori din alte domenii.Nevoile estetice - vizeaza calitatea comportamentala a individului.Nevoile de autoactualizare - edificarea unui sistem de munca prin care indivizii capata controlul asupra muncii lor.Procesul motivational - initiaza si dirijeaza comportamentul resurselor umane spre performanta, intre motivatie si performanta stabilindu-se raporturi de interconditionare reciproca.

Organizatia se compune dintr-o suma de posturi.Orice post, inainte de a fi proiectat, trebuie bine evaluat. Postul - cea mai simpla subdiviziune organizatorica care consta in ansamblul obiectivelor, sarcinilor, autoritatii si responsabilitatii ce revin spre exercitare unei componente a structurii.

Motivarea determina schimbari in comportamentul lucratorilor.
trebuie sa se tina seama in activitatea de zi cu zi a membrilor organizatiilor (salariatilor, lucratorilor) si cu precadere de catre managerii (sefii) ierarhici. salarizarea este unul dintre elementele motivante.

Procesul motivational este caracterizat printr-o complexitate deosebita.
avem de-a face cu o multime de variabile care nu trebuie neglijate, de la cele mai nesemnificative gesturi, pana la recompensele pecuniare si materiale consistente, dar si nemateriale care constituie tot atatea modalitati stimulative.

Motivarea - fundamentul interactiunilor dintre lucratorii organizatiei.Managerul trebuie sa identifice un optimum motivational care asigura echilibrul organizatiei. Supramotivarea, ca si submotivarea, produc dezordini si demobilizari.Individ motivat doar de stimulente aducatoare de profit imediat sau satisfactii de moment => comportamentul acestuia devine o sursa de incordare si conflicte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.