Moscova - inchisoarea Liubianka

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Perioada de detentie pe care au petrecut o maresalul si colaboratorii sai pe teritoriul U.R.S.S. poate fi impartita in doua etape. Prima (septembrie 1944 - 10 mai 1945) este caracterizata de respectarea de catre sovietici a tuturor prevederilor Conventiei de la Haga. Prizonierii au fost cazati intr-o vila de stat in imprejurimile Moscovei, beneficiind de un regim de viata decent, chiar luxos (vezi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moscova - inchisoarea Liubianka

Perioada de detentie pe care au petrecut o maresalul si colaboratorii sai pe teritoriul U.R.S.S. poate fi impartita in doua etape. Prima (septembrie 1944 - 10 mai 1945) este caracterizata de respectarea de catre sovietici a tuturor prevederilor Conventiei de la Haga. Prizonierii au fost cazati intr-o vila de stat in imprejurimile Moscovei, beneficiind de un regim de viata decent, chiar luxos (vezi Ion Pantazi, Am trecut prin iad, editia a II a).

Cu toate acestea, dupa cum ii marturisea maresalul avocatului sau Titus Stoika, aparator in procesul "Marii Tradari Nationale", asupra celor retinuti au fost exercitate puternice presiuni psihologice pentru intimidarea si obtinerea unor declaratii conforme cu interesele politice externe sovietice, in special in ceea ce privea problema Basarabiei si Bucovinei de Nord si raptul acestora de catre sovietici din vara anului 1940. De altfel, in acest context, la 8 noiembrie 1944, Ion Antonescu a avut o incercare nereusita de sinucidere ce a determinat desemnarea de catre sovietici a unor ofiteri cu rol de garda de corp pe langa toti membrii lotului Antonescu.

La 10 mai 1945, odata cu incheierea razboiului, detinutii au fost mutati in inchisoarea Liubianka din Moscova, binecunoscutul sediu al securitatii sovietice, unde regimul de detentie s a schimbat radical. Fiecare dintre ei a fost inchis intr o celula cu alti 100-150 detinuti, fara a mai avea vreo posibilitate de comunicare cu ceilalti. In aceste conditii de extrema presiune au fost luate si interogatoriile ce va sunt prezentate in cele ce urmeaza, de catre ofiteri sovietici prin translatori ale caror cunostinte de limba romana erau, asa cum se poate vedea din documente, cel putin aproximative.

Documentele prezentate in continuare provin din arhivele moscovite. Ele sunt reproduse cu constructiile gramaticale originale, cu exceptia procesului verbal de interogatoriu din 4 aprilie 1946, care a fost tradus in cadrul Arhivelor Nationale din Bucuresti de catre doamna Margareta Stan dupa varianta in limba rusa. Incredintam de asemenea Magazinului istoric procesele verbale incheiate la revenirea maresalului Antonescu din detentia sovietica. Cel ce a preluat lotul Antonescu nu este altul decat viitorul general de securitate Al. Nicolschi. Alte documente despre momentul revenirii in tara au fost comunicate in Magazin istoric de dr. Tatiana Pokivailova (nr. 8/1995).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.