Mos Ion Roata si Cuza Voda de Ion Creanga

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.87

nivel: Facultate

Boierii cei mai tineri, crescuti de mici in strainatate nu mai vorbeau romaneste, ci se prosteau , vorbind frantuzeste, nemteste, erau certareti asupra trecutului si nerespectuosi cu cei in varsta - ce mai, erau foarte guralivi. Vorba,portul, apucaturile batranesti nu le mai venea la socoteala. Si din aceasta pricina, unii, in aprinderea vorbelor urate ii numeau pe cei batrani: "vechituri ruginite[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mos Ion Roata si Cuza Voda de Ion Creanga

Boierii cei mai tineri, crescuti de mici in strainatate nu mai vorbeau romaneste, ci se prosteau , vorbind frantuzeste, nemteste, erau certareti asupra trecutului si nerespectuosi cu cei in varsta - ce mai, erau foarte guralivi. Vorba,portul, apucaturile batranesti nu le mai venea la socoteala. Si din aceasta pricina, unii, in aprinderea vorbelor urate ii numeau pe cei batrani: "vechituri ruginite", islicari (prostanaci) si cate le mai venea in minte, dupa cum le era si cresterea: da, nu erau ei invatati ?...

Nu-i vorba ca si unii boieri erau natangi (prosti) cum era si boierul din satul lui mos Ion Roata.Uneori, cand se maniau, boierii cei batrani ii faceau pe cei tineri: "bonjuristi, pantalonari , oameni smintiti , ciocoi infumurati, stricatori de limba si de obiceiuri.In asa neintelegere de idei se aflau boierii batrani cu cei tineri , din sfatul Unirii al Moldovei, cu toate ca si unii si altii erau pentru Unire. Numai atata ca batranii voiau Unire cu tocmeala, iar tinerii doreau Unire fara socoteala, cum s-a si facut.

Printre toti boierii batrani se afla unul batran mai cu dragoste de oameni si de tara, pe nume Alecu Forascu, care tinea toate obiceiurile stramosesti, avea mare lupta pentru Unire , dar se supara pe boierii tineri tolocanindu-i (certandu-i), mustrandu-i : ba ca nu vorbesc drept romaneste - cum vorbeau parintii lor, ci au stricat graiul stramosesc, de nu-i mai intelegea nimeni; ba ca de cand cu strainatatea s-au instrainat si de tara: de lege, de limba, de inima si chiar de dragostea pentru sateni.

Si iaca asa , cate si mai cate. Dar as dori sa-i intrebati pe bietii nemernici de sateni, sa spuie ei daca mai cunosc cine le e stapan. Au ramas ca niste caini ai nimanui, sarmanii oameni ! "Cine se scoala mai de dimineata acela e mai mare in sat la ei, de-i horopseste si-i tuhaieste mai rau ca pe vite. Ba ca e vai de tara care ajunge s-o puie copiii la cale la cale. Si cate si mai cate nazdravanii de-alde aceste.

Acum vine alta la rand: Intr-una din zile, cum vorbea "frumos" un boier dintre cei tineri , iaca si mos Ion Roata sare cu gura:
- "Aveti bunatate cucoane, de vorbiti mai moldoveneste, sa ne dumirim si noi; caci eu unul drept sa va spun, ca nu pricep nimic, pacatele mele !Un oarecare boier intampina atunci pe mos Roata, zicandu-i cu glas poruncitor si rautacios:

- Dar ce nevoie mare este sa intelegi tu, mojicule ? Taca-ti gura ma, dac-ai venit aici: c-apoi intoarce-ne-vom noi acasa, si-ai sa vezi tu ce-ai sa patesti ! Nu ti-a lua nimeni din spate, ce stiu eu... Auzi, obraznicie. Eu mosier - cu toate pamanturile din sat , si el un ghiorlan c-un petic de pamant, si uite ce gura face alaturi cu mine !...Mos Ion Roata, simtindu-se lovit pana in adancul sufletului, raspunde cu glas plangator:

Dar bine, cucoane, daca nu v-a fost cu placere sa pricepem si noi cate ceva din cele ce spuneti dumneavoastra, de ce ne-ati mai adus aici, sa va bateti joc de noi ? Ei, cucoane, cucoane ! Puternic esti, megies (vecin) imi esti,ca taran - razes ce ma gasesc , si stiu bine ca n-are sa-mi fie moale, cand m-oi intoarce acasa, unde ma asteapta nevoile.

Dar, sa nu va fie cu suparare, ca noi, cu palmele astea batatorite , va tinem pe dumneavoastra de-atata amar de vreme, si dumneavoastra va bateti joc de noi: din mojici, ghiorlani si dobitoci nu ne scoateti. Dar sa ne fie cu iertare cucoane, v-ati invatat a lua focul totdeauna cu mainile astea mojicesti... tot ale noastre , ale celor horopsiti !
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.