Mos Goriot - prezentarea operei si impresii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.81

nivel: Liceu

La pensiunea Vauquer,Eugene de Rastignac,un tanar ambitios dintr-o familie de aristocrati saraciti,face cunostiinta cu Mos Goriot.
Mos Goriot s-a lipsit de toata averea stransa de-a lungul vietii pentru a-si face fericite fiicele: pe Anastasie de Restand (casatorita cu un aristocrat) si pe Delphine de Nucingen (casatorita cu un bancher).Pe acestea insa nici un sentiment nu le leaga de tatal[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mos Goriot - prezentarea operei si impresii

La pensiunea Vauquer,Eugene de Rastignac,un tanar ambitios dintr-o familie de aristocrati saraciti,face cunostiinta cu Mos Goriot.
Mos Goriot s-a lipsit de toata averea stransa de-a lungul vietii pentru a-si face fericite fiicele: pe Anastasie de Restand (casatorita cu un aristocrat) si pe Delphine de Nucingen (casatorita cu un bancher).Pe acestea insa nici un sentiment nu le leaga de tatal lor, considerat o persoana mult prea modesta pentru "inalta" societate din care ele ajunsesera sa faca parte.Pentru cele doua fiice Goriot ramane o sursa permanenta de bani.

Cele doua fiice ingrate isi vor lasa tatal sa moara, vegheat doar de Rastignac, fara sa il viziteze nici macar atunci cand acesta se afla pe patul mortii.Chiar si pe ultimul drum spre cimitir Mos Goriot il va avea alaturi doar pe Rastignac.Inainte de a muri Mos Goriot ajunge la trista concluzie ca adevaratele sentimente,sincere si profunde, nu pot exista decat la oamenii saraci,lipsiti de orice fel de avere.
Mos Goriot traieste drama iubirii paterne.El si-a concentrat intreaga viata afectiva in jurul unui singur sentiment,obsedant,si anume iubirea paterna.

Paralel cu destinul lui Mos Goriot,Balzac ne infatiseaza si evolutia tanarului provincial Eugene de Rastignac.
Rastignac doreste sa reuseasca in viata prin munca cinstita, dar cu timpul sub influenta lui Vautrin,un personaj cinic si misterios,el ajunge concluzia ca pentru a-si atinge scopurile trebuie sa faca uz de orice mijloace.

"Educatia" pe care Vautrin i-o insufla lui Eugene presupune o adaptare perfecta la situatia existenta, la principiile "moralei" burgheze.
In final, Vautrin este arestat ca ocnas evadat, iar Rastignac, patruns in inalta societate prin intermediul lui Delphine de Nucingen ,al carei amant devenise, lanseaza Parisului sfidarea:"Si acum intre noi doi".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.