Mortua est - Mihai Eminescu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Liceu

Poezia lui Eminescu izvoraste in primul rand dintr-o experienAZta personala si s-ar putea ca titlul ei sa fie in functie de aceasta exAZperienta. Privitor la "mostenirile" latine, Eminescu le-a folosit "in numar mai redus in poezii, dar mult mai abundent in proza literara si politica, sub forma de maxime, cugetari, dictoane, sentinte, proverbe, aforisme", fie ca amintiri din anii de scoala ori stu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mortua est - Mihai Eminescu

Poezia lui Eminescu izvoraste in primul rand dintr-o experienAZta personala si s-ar putea ca titlul ei sa fie in functie de aceasta exAZperienta. Privitor la "mostenirile" latine, Eminescu le-a folosit "in numar mai redus in poezii, dar mult mai abundent in proza literara si politica, sub forma de maxime, cugetari, dictoane, sentinte, proverbe, aforisme", fie ca amintiri din anii de scoala ori studentie. Tratarile sunt sintetice: "Mortua est", exprimare latina devenita titlu de poem , este "o propozitie simpla, exclamativa, eliptica de subiect, ce exteriorizeaza stari proprii poetului".

Poetul a renuntat insa de timpuriu la el, deoarece sub forma aceasta incidentele biografice se transpuneau prea direct si prea crud in poezie. Se observa intr-adevar de timpuriu la EminesAZcu nazuinta de a elimina notele particulare, de a se ridica la geneAZral. Conceptia generala a poetului despre poezie, poate invoca un altul, izvorat din natura insasi a elegiei. Meditatia in legatura cu moartea fiintei iubite se leaga la Eminescu intr-o mare masura de poezia preromantica europeana si ea a fost precedata in literatura romana de opere care aduceau uneori o atmosfera foarte apropiata. Tema apare de timpuriu in poezia romana si ea traduce una dinAZtre cele mai frecvente experiente umane: moartea unei tinere fete.

Ceea ce a putut determina pe Eminescu sa aiba intr-o stima deoseAZbita aceasta poezie n-a fost numai tema, ci si rezonanta inrudita a numelui fetei deplanse. Pentru o opera care infatiseaza sufletul omenesc in zbuciumul lui nebun sub hotararea neinfranta a destinului, primul titlu aparea cu totul nepotrivit: cadenta lui lina, timbrul vocalic in care se incheia, erau de natura sa sugereze o desfasurare lenta a sentimentelor si cereau o atmosfera clara. Poezia nu permitea insa aceasta; de aici necesitatea de a cauta un titlu adecvat si prin sensul lui, prin strucAZtura lui fonetica, prin taietura brusca a finalului, care nu ingaduia vibratiuni in continuare.

"Mortua est !" se traduce in primul rand ca o puternica experienta personala si realizarea ei estetica s-a facut progresiv, pe masura ce sentimenAZtul s-a degajat de sedimentele biografice si a capatat o semnificatie generala. Poezia, care poarta intiparita de-a lungul ei durerea pricinuita de moartea iubitei, prezinta o scheAZma ascendenta, in primul rand, poetul isi pune o serie de intrebari in legatura cu viata si cu moartea.Moartea este metaforic imbracata cu "faclia de veghe", a carei calatorii transcede spre taramul visului.

Elementele mortuare sunt incununate de spatiul cimitirului, impanzit cu "umezi morminte" si elogiat de "un sunet de clopot", zanganit "in orele sfinte", tainice ale noptii in care se intrepatrund vibratiile hipnotice premergatoare visului inmuiat in portalul amar."Faclia de vege" conturata in conacul oniric dobandeste alte atributii "astfel ai trecut de al lumii hotar" si se opreste in momentul cand ceru-i campie senina,/ cu rauri de lapte si flori de lumina,/ cand norii cei negri par sombre palate,/de luna regina pe rand vizitate." in care lumea avea aspectul unui palat urias, in care norul si luna alcatuiau perechea regala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.