Mortalitatea pentru pacientii cu infarct miocardic acut

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.97

nivel: Facultate

Limitarile acestor markeri includ o fereastra diagnostica relativ inguta, dificultatea interpretarii valorilor moderat crescute si lipsa unei specificitati strict cardiace. Intr-un mare studiu multicentric- the Global Use of strategies to Open Occluded Coronary Arteries in Acute Coronary Syndromes (GUSTO-IIa), investigatorii au demonstrat ca valorile cTnT>0.1 ng/mL la internare se asociau u o mort[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mortalitatea pentru pacientii cu infarct miocardic acut

Limitarile acestor markeri includ o fereastra diagnostica relativ inguta, dificultatea interpretarii valorilor moderat crescute si lipsa unei specificitati strict cardiace. Intr-un mare studiu multicentric- the Global Use of strategies to Open Occluded Coronary Arteries in Acute Coronary Syndromes (GUSTO-IIa), investigatorii au demonstrat ca valorile cTnT>0.1 ng/mL la internare se asociau u o mortalitate semnificativ mai mare la 30 zile la pacientii cu sindroame coronariene acute, adaugand semnificatie prognostica nefavorabila, chiar in prezenta supradenivelarii ST.

cTnT poate fi un marker eficient a carui specificitate cardiaca si fereastra diagnostica larga il recomanda ca si instrument extrem de util de diagnostic in infarctul miocardic acut.
Cresteri ale concentratiei troponinei T au fost demonstrate si la pacienti cu diagnostic clinic de de angina pectorala instabila, datorita senzitivitatii troponinri T de a detecta leziuni miocardice minore.

Intr-un studiu larg multicentric a 976 pacienti cu angina pectorala instabila, the Fragmin During InStability in Coronary Artery Disease (FRISC) Study Group , s-a demonstrat ca cTnT maximal>0.06 ng/mL in timpul primelor 24 h dupa internare s-a corelat semnificativ cu cu riscul de deces cardiac sau infarct miocardic in urmatoarele 5 luni. Se noteaza o crestere a ratei de evenimente coronariene majore in directa relatie cu cresterea concentratiei cTnT. In cazurile de infarct miocardic acut cu leziune miocardica minima, concentratiile scazute de CK si CK-MB sunt dificil de interpretat datorita valorilor normale ale acestor enzime si lipsa specificitatii lor cardiace.

Specificitatea cTnT fata de tesutul miocardic are valoare diagnostica deosebita in aceste situatii diagnostice dificile.
Ipoteza de lucru: cunoscuta fiind corelatia dintre sindroamele coronariene acute fara supradenivelare de segment ST si cresterea concentratiei de troponina, evenimente ischemice consecutive si deces, ne-am pus intrebarea daca eliberarea de troponina in urma unui infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST are aceeasi valoare prognostica ca si pentru sindroamele coronariene acute fara supradenivelare ST.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.