Morometii de Marin Preda rezumat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Primul volum are trei trei parti, are o actiune care se desfasoara pe parcursul verii, cu trei ani inaintea izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial. Prima parte, de sambata seara pana duminica noaptea, contine scene care ne arata viata de la tara: cina, taierea salcamului, intalnirea duminicala din poiana lui Iocan, hora s.a. Partea a doua se deruleaza pe parcursul a doua saptamani, incepa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morometii de Marin Preda rezumat

Primul volum are trei trei parti, are o actiune care se desfasoara pe parcursul verii, cu trei ani inaintea izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial. Prima parte, de sambata seara pana duminica noaptea, contine scene care ne arata viata de la tara: cina, taierea salcamului, intalnirea duminicala din poiana lui Iocan, hora s.a. Partea a doua se deruleaza pe parcursul a doua saptamani, incepand cu plecarea lui Achim cu oile, la Bucuresti iar partea a treia, de la seceris pana la sfarsitul verii, se incheie cu fuga feciorilor.

Era o zi de vara . Familia Moromete venea de la camp ostenita . Capul familiei era Ilie Moromete care avea o sotie, pe Catrina Moromete si sase copii : Paraschiv , Nila , Achim , Tita , Ilinca si Neculai . Paraschiv , Nila si Achim erau copii lui Moromete din prima casatorie Catrina le era mama vitrega si erau fratii vitregi ai Titei , Ilincai si lui Niculai care avea 12 ani si care ar fi vrut sa se duca la scoala, sa invete, dar tatal il trimitea cu oile la pascut.

Cand au venit de la camp Ilinca si Tita s-au dus la scaldat . Paraschiv , Nila , Achim s-au culcat si Niculai a mers la pascut oile . Mama acestora pregatea de mancare in timp ce Ilie s-a intalnit cu vecinul sau Tudor Balosul si au discutat pe tema vanzarii salcamului al carui proprietar era Ilie Moromete .

Pe de alta parte Ilinca si Tita se scaldau in rau . Tita mai timida ii era rusine sa se dezbrace sa se scalde deoarece ii era teama sa nu apara vreun baiat . Cand a capatat curaj Tita a auzit zgomote , dar spre bucuria fetelor nu au aparut flacai ci doua batranele ce vorbeau despre despartirea Polinei , fiica lui Tudor Balosul , de Birica . Polina si Birica se iubeau mult dar era o diferenta mare de clasa sociala intre cei doi si tatal Polinei nu a acceptat sa fie prieteni .

Timpul trecu repede si era ora mesei . Tita si Ilinca s-au intors de la scaldat , fratii vitregi s-au sculat , Niculai a venit de la pascut si Catrina a terminat de pregatit mancarea . Toata familia s-a asezat la masa si in timp ce mancau Ilie Moromete vorbea despre problema cu fonciirea (impozitul pe pamant) . Acesta nu avea bani sa plateasca taxa perceptorului poreclit jupuitu si Achim ii propune tatalui sa-l lase sa plece cu oile la Bucuresti , sa le pasca in marginea orasului si sa vanda laptele si branza la un pret mai bun in capitala.Moromete se hotari ca Achim sa plece la Bucuresti si sa castige bani de pe urma oilor .

Imediat ce au terminat masa , Paraschiv , Nila si Achim s-au dus la matusa lor, sora lui Ilie Moromete, Maria Moromete poreclita Guica , pentru a-i povesti despre plecarea lui Achim la Bucuresti . Indemnati de aceasta cei trei baieti pun la cale un plan distructiv. Ei intentioneaza sa plece la Bucuresti , fara stirea familiei , pentru a-si face un rost. In acest scop , ei vor sa ia oile cumparate printr-un imprumut la banca si al caror lapte constituie principala hrana a familiei si caii, indispensabili pentru munca la camp .

Prin vanzarea oilor si a cailor , ar obtine un capital pentru a incepe viata la oras. Datoria la banca nefiind achitata, planul celor trei baieti urmeaza a da o grea lovitura familiei. Guica isi iubea mult nepotii dar ii ura foarte mult pe copiii Catrinei dorindu-le raul .Ei se hotarasc sa-l lase pe Achim sa plece cu oile la Bucuresti si imediat dupa el sa fuga si Paraschiv cu Nila . Guica stabili ca ei trei sa nu se mai intoarca si ca nepotii sai sa profite de pe urma oilor .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.