Morometii - tema familiei

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.91

nivel: Gimnaziu

Capodoperă a prozei românești contemporane,romanul Moromeții este alcătuit din două volume, publicate la doisprezece ani distanța, volumulI, în 1955, volumul alII-lea, în 1967.

În eseul de fața vom face referiri doar la primul volum, în care tema familiei este mai precis conturată.
Actiunea se petrece intr-un sat din Campia Dunarii, in anii din preajma celui de-al Doilea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morometii - tema familiei

Capodoperă a prozei românești contemporane,romanul Moromeții este alcătuit din două volume, publicate la doisprezece ani distanța, volumulI, în 1955, volumul alII-lea, în 1967.

În eseul de fața vom face referiri doar la primul volum, în care tema familiei este mai precis conturată.
Actiunea se petrece intr-un sat din Campia Dunarii, in anii din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

...

Masa rotunda si mult prea mica la care familia cineaza nu ajuta in niciun fel la sporirea unitatii familiei,ci dimpotriva,membrii sunt grupati parca in tabere rivale.Cei trei frati din prima casatorie a lui Ilie, Paraschiv, Nila si Achim,”stateau spre partea din afara a tindei, ca si cand ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la masa si sa plece afara”.Acest detaliu pare a sugera ideea ca ei nu apartin familiei,pentru ca mama vitrega ii are langa ea “pe ai ei,pe Niculae,pe Ilinca si pe Tita, copii facuti cu Moromete”.

Pozitia tatalui sugereaza autoritatea absoluta:”sta deasupra tuturor”, in pragul”celei de-a doua odai,de pe care el stapanea cu privirea pe fiecare”.
Atmosfera conflictuala se intrevede din gesturile si din jocul privirilor:Moromete are in glas”fire de amenintare”, ii vorbeste amenintator lui Achim, care-i raspunde cu dispret, pe Niculae il fulgera cu privirea, il loveste apoi, certandu-l “cu glas indesat”.

Scena introduce gradat si principalele amenintari care vor duce la destramarea familiei:scoala lui Niculae trebuie achitata,”fonciirea” a ramas neplatita, iar Achim considera ca e timpul sa plece cu oile la Bucuresti, cu atat mai mult cu cat in toamna trebuie platita si rata la banca.Pentru ei,vecinul Balosu este un exemplu de reusita in viata, iar ezitarile tatalui in a lua o hotarare ii par slabiciuni condamnabile.

Scena taierii salcamului este construita intr-un registru stilistic diferit.E spre ziua, iar luna” semana cu un soare mort,ciuntit si rece”.Bocetele ce se aud din cimitir par ca “ies din pamant”.Uriasul salcam in care “copiii se urcau in fiece primavera si-i mancau florile”,iara iarna ii”imbratisau tulpina” care “era curatat de craci in fiecare an si crestea la loc mai bogat” domina intreg satul si pare nemuritor.

Chiar cand aschiile incep sa sara din trunchiul sau, ele par sa se aseze in jurul lui protector.Cand se prabuseste la pamant, totul dobandeste un aer tragic, de moarte violenta, ca si cum cineva ar fi silit sa raspunda unui alt destin, nefast.Protectia salcamului nu se mai exercita asupra imprejurimilor:”cerul deschis si campia napadeau imprejurimile si totul se facuse mic”.

Scena se incheie in aceeasi atmosfera rau prevestitoare in care incepuse, cu stolul de ciori care zboara derutate, caci nu mai recunosc locul.Salcamul a reprezentat in lumea vegetala ceea ce reprezinta Ilie in familia sa, un “pater familias”.Destinul unuia este anticipat de destinul celuilalt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.