Morometii - romanul modern, obiectiv, social, realist de dupa Al II-lea Razboi Mondial

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

Moromete trebuie sa se descurce in noile conditii vanzand o bucata de pamant pentru a-si plati datoriile la Aristide, restul e fonciire si taxele de scoala ale lui Niculae.
Scriitorul apeleaza acum la tehnica detaliului consemnand atat atmosfera generala a satului ca si viata ce se scurge fara conflicte mari, intr-o monotonie ce sugera traiul linistit al oamenilor cat si gandurile personaje[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morometii - romanul modern, obiectiv, social, realist de dupa Al II-lea Razboi Mondial

Moromete trebuie sa se descurce in noile conditii vanzand o bucata de pamant pentru a-si plati datoriile la Aristide, restul e fonciire si taxele de scoala ale lui Niculae.
Scriitorul apeleaza acum la tehnica detaliului consemnand atat atmosfera generala a satului ca si viata ce se scurge fara conflicte mari, intr-o monotonie ce sugera traiul linistit al oamenilor cat si gandurile personajelor.

Timpul gramatical folosit este imperfectul, timpul continuitatii, al duratei, al proiectiei in fabulos intr-o varsta mitica. Prin tehnica decupajului, in prima jumatate a vol I sunt prezentate scene semnificative din viata familiei Moromete si a comunitatii rurale din campia Dunarii.Catre sfarsitul vol I intamplarile se precipita si naratorul trece la tehnica rezumatului considerand faptele si infatisarile sucinte "pentru ca timpul nu va mai avea rabdare".
Timpul in care traieste Moromete la inceputul romanului este unul bemefic, insemnand 14 pogoane de pamant, o gospodarie solida, autoritate in sat si in familie, prosperitate.

Odata cu al II-lea volum, istoria va navali peste aceasta tihna mitica a oamenilor convertindo intr-o tinta agitata si plina de neprevazut. In concluzie, M Preda sugereaza ca omul nu se poate opune istoriei: "omul nu are decat o viata de trait, in timp ce istoria este inceata si nepasatoare".Scena cinei Morometilor nu este decat o pagina descriptive, o imagine a unui anumit tip de ordine, a unui cod rural stravechi. In aparenta unu timp "foarte rabdator cu oamenii", cina dezvaluie in eternitatea unei lumi rurale un ritual arhaic al unei lumi arhaice, totul fiind circumscris, rotirii eterne a anotimpurilor, Morometii mananca la o masa joasa, "afara in tinda", pe niste scaunele cat palma, care poarta urmele vechi ale trecerii timpului.

Tatal autoritar principiu de ordine si armonie patriarhala, "statea parka deasupra tuturor, si din paragul odaii, din locul sau lejer, stapanea cu privirea pe fiecare". Masuta veche joasa cu 3 picioare pe care capul familiei nu voise sa o schimbe, reprezinta dorinta inconstienta a lui Ilie Moromete de a conserva un timp, o anumita familie, si chiar o anumita societate. Desi familia i se marise Moromete nu vrea sa modifice cu nimic un statut a carui temeinicie o verificase in ani.

In jurul mesei sunt organizat simbolic copii din cele 2 casatorii, locul la masa reflectand pozitia si locul in familie ale fiecaruia: baietii cei mari din prima casatorie a lui Moromete stau catre poarta, gata oricand de plecare, semn al instrainerii de noua familie si al revoltei impotriva autoritatii paterne. Copii din a II-a casatorie, Tita, Ilinca si Niculae stau de partea cealalta in apropierea mamei, feriti de privirea aspra a tatalui. Paraschiv, Nila si Achim reprezinta latura rebela a familiei, cu tendinte centrifuge care "se aseaza la masa, absenti, uitandu-se in gol, oftand"!.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.