Morometii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.14

nivel: Liceu

Drama Moromeților se desfășoară într-un spațiu familiar scriitorului: satul său natal, Siliștea- Gumești; simbolul verticalității acestui topos este salcâmul din grădina Moromeților, un simbolic axis mundi. Scena tăierii salcâmului devine astfel emblematică pentru că prefigurează destinul personajului principal, Ilie Moromete, dar și destinul satului tradițional., care se va prăbuși sub loviturile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morometii

Drama Moromeților se desfășoară într-un spațiu familiar scriitorului: satul său natal, Siliștea- Gumești; simbolul verticalității acestui topos este salcâmul din grădina Moromeților, un simbolic axis mundi. Scena tăierii salcâmului devine astfel emblematică pentru că prefigurează destinul personajului principal, Ilie Moromete, dar și destinul satului tradițional., care se va prăbuși sub loviturile unui timp ,,nerăbdător’’ cu oamenii.

Substanța epică a romanului cuprinde trei mari secvențe. Cea dintâi începe într-o sâmbătă seara, când Moromeții se întorc de la câmp, și continuă până duminică după-amiaza. A doua secvență epică, alcătuită prin tehnica modernă a colajului, alătură diverse scene din existența unor familii de țărani - Bălosu, Boțoghină, Dumitru a lui Nae, Birică, Țugurlan - dar menține în centrul atenției familia Moromeților. Ultima secvență conține două episoade narative importante: secerișul și conflictul dintre Ilie Moromete și fiii săi din prima căsătorie, Paraschiv, Nilă și Achim.

Începutul romanului – sugestiva scenă a cinei – îi înfățișează pe Moromeți adunați în jurul unei mese mici și neîncăpătoare. Ilie Moromete stă pe prag, singura poziție confortabilă, și îi domină pe toți ca un autoritar pater familias. Poziția celorlalte personaje la masă definește relațiile dintre ele: de o parte, întoarsă spre oalele de pe foc, stă Catrina Moromete, cea de-a doua soție a lui Ilie, avându-i aproape pe copiii ei, Ilinca, Tita și Niculae.

Băieții mai mari, din prima căsătorie a tatălui, stau aproape de intrare, de parcă ar fi gata oricând să plece. Cuvintele rostite și atitudinea personajelor dezvăluie conflictele latente între băieții mai mari și mama lor vitregă, între frații proveniți din căsnicii diferite, între tată și fiii mai mari.

Figură complexă, Ilie Moromete întruchipează valorile morale autentice și trăiește cu iluzia autorității sale patriarhale. Vorbind despre personajul său, Marin Preda îl definea astfel: ,,Moromete al meu este și el un contemplativ, iar drama lui este drama contemplației’’. De pe stănoaga podiștei sale, privește netulburat trecătorii, are timp să gândească, să tăifăsuiască cu prietenii săi Cocoșilă și Dumitru a lui Nae.

Abandonându-se unor contemplații nesfârșite pe miriște, monologhează, vorbește cu voce tare și filosofează asupra mersului lumii. Privindu-și pământul, Moromete are sentimentul libertății și al stabilității. Pentru el, timpul este ,,răbdător’’, viața se desfășoară după un tipic neschimbat: duminică dimineața, după ce trece pe la frizer, se duce în poiana fierăriei lui Iocan, unde face politică. Moromete citește ziarul, ascultat cu atenție de toți cei de față, și apoi țăranii comentează cu ironie și umor evenimentele, ca într-o agora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.