Morfologia tulburarile de metabolism - distrofii

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.88

nivel: Facultate

Hialinoza intracelulara se caracterizeaza prin acumulare de hialin in ficat, rinichi, in fibrele musculare scheletice, cardiace si netede. Hialinoza fibrelor musculare prezinta importanta practica cea mai mare si are drept cauza carenta de vitamina E si seleniu (boala muschilor albi). Musculatura va prezenta macroscopic striuri sau pete cenusiu-galbui, are consistenta flasca, rigiditatea postmorte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morfologia tulburarile de metabolism - distrofii

Hialinoza intracelulara se caracterizeaza prin acumulare de hialin in ficat, rinichi, in fibrele musculare scheletice, cardiace si netede. Hialinoza fibrelor musculare prezinta importanta practica cea mai mare si are drept cauza carenta de vitamina E si seleniu (boala muschilor albi). Musculatura va prezenta macroscopic striuri sau pete cenusiu-galbui, are consistenta flasca, rigiditatea postmortem fiind slab exprimata. Cordul prezinta o alternanta de benzi decolorate, albicioase cu cele cu aspect normal (cord tigrat).

Hialinoza extracelulara afecteaza tesutul conjunctiv si peretii vaselor de sange. Hialinoza tesutului conjunctiv se regaseste in tendoane si ligamente, fiind specifica animalelor senile. Dintre vase, cele mai afectate sunt arterele. Acumularea hialinului in peretii arteriali va genera o crestere a permeabilitatii vasculare, cu producere secundara de edem si hemoragie. In alte situatii, ingrosarea peretelui arterial va bloca lumenul, avand drept consecinta instalarea ischemiei sau a infarctului. Distrofia amiloida - amiloidoza

Este caracterizata prin depunerea in spatiul extracelular a unui compus protidic, care nu se sintetizeaza in mod fiziologic in organism, denumit amiloid. Localizarea amiloidului variaza mult in functie de cauza si specia implicata. Cel mai frecvent sunt afectate ficatul, rinichiul, splina si encefalul. In ficat depunerile au loc in peretii vaselor de sange. Leziunea apare frecvent la cai si pasari. Ficatul este marit in volum, fiind frecventa hepatomegalia (marire exagerata a volumului hepatic), de culoare cenusie-bruna, iar consistenta este casanta, asemanatoare unui bloc de ceara. Datorita rezistentei scazute, este frecventa ruptura hepatica.

Amiloidoza splenica imbraca doua aspecte distincte. Forma localizata sau nodulara (splina sago) se caracterizeaza macroscopic prin prezenta unor noduli albiciosi, cu aspect sticlos, asemanatori amidonului oparit. In forma difuza (splina lardacee sau splina sunca) amiloidul se depune in toata masa splenica. Splina este mult marita in volum (splenomegalie), iar pe sectiune se aseamana unei bucati de sunca.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.