Morfologia proceselor inflamatorii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.44

nivel: Facultate

Se caracterizeaza prin ponderea mare pe care o au procesele distrofice, care afecteaza atat celulele parenchimatoase cat si spatiul interstitial, precum si a diferitelor tipuri de distructie tisulara (necroza). Modificarile de tip exsudativ sunt minime si sunt reprezentate macroscopic de hiperemie si cresterea permeabilitatii vasculare (edem). Modificarile proliferative sunt slab exprimate sau chi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morfologia proceselor inflamatorii

Se caracterizeaza prin ponderea mare pe care o au procesele distrofice, care afecteaza atat celulele parenchimatoase cat si spatiul interstitial, precum si a diferitelor tipuri de distructie tisulara (necroza). Modificarile de tip exsudativ sunt minime si sunt reprezentate macroscopic de hiperemie si cresterea permeabilitatii vasculare (edem). Modificarile proliferative sunt slab exprimate sau chiar absente. Din aceasta categorie fac parte inflamatiile parenchimatoasa si necrotica.

Inflamatia parenchimatoasa:Asa cum arata si numele acestei inflamatii, aceasta afecteaza cu precadere organele parenchimatoase: miocard, ficat, rinichi, encefal. Inflamatia parenchimatoasa are de obicei o evolutie acuta. Macroscopic, organele afectate sunt tumefiate, decolorate, prezentand nuante de cenusiu sau galbui, de consistenta redusa. Cordul prezinta in anumite situatii de boala (febra aftoasa) un aspect macroscopic particular: miocard flasc, cu prezenta unor benzi decolorate, ce confera aspect de "cord tigrat".

Inflamatia necrotica.Afecteaza cu precadere ficatul, splina, rinichiul, miocardul si limfonodurile, evoluand acut sau subacut. In situatia in care focarele de necroza afecteaza suprafata pielii sau mucoaselor se constata aparitia ulcerelor. Fenomenul inflamator incepe prin aparitia unei necroze de coagulare de dimensiuni microscopice, care va creste progresiv, devenind vizibila cu ochiul liber. In functie de dimensiunile focarelor de necroza se pot intalni:

inflamatie necrotica in focare miliare - focarele sunt la limita vizibilitatii, au culoare cenusie si sunt intalnite mai ales in ficat si splina; inflamatia necrotica in focare mari - focare cu diametre de la cativa milimetri la cativa centimetri, de culoare cenusie, uscate pe sectiune, omogene sau cu tendinta de stratificare, friabile, delimitate de o zona de hiperemie.Inflamatiile exsudative

Se caracterizeaza prin aparitia in focarul inflamator a exsudatului. Prezenta sa este generata de instalarea unor modificari circulatorii accentuate (hiperemie, staza, edem, tromboza), urmate de migrarea leucocitelor in spatiul extravascular si extravazarea proteinelor cu masa moleculara mare. Exsudatul este format din doua componente majore:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.