Morfodiferentierea

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.71

nivel: Facultate

MECANISMELE o grupare de celule din Epiteliul Dentar Intern (EDI) isi incheie proliferarea in timp ce celulele ce marginesc aceasta grupare vor prolifera incontinuare. Bucla cervicala ramanand fixa va aparea o evaginare a EDI spre zona organului smaltului = Prima configurare a jonctiunii smalt-dentina. Similar o alta grupare de celule isi va incheia proliferarea in timp ce celulele ce o marginesc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Morfodiferentierea

MECANISMELE o grupare de celule din Epiteliul Dentar Intern (EDI) isi incheie proliferarea in timp ce celulele ce marginesc aceasta grupare vor prolifera incontinuare. Bucla cervicala ramanand fixa va aparea o evaginare a EDI spre zona organului smaltului = Prima configurare a jonctiunii smalt-dentina. Similar o alta grupare de celule isi va incheia proliferarea in timp ce celulele ce o marginesc continua sa prolifereze. Astfel apare un alt doilea punct de configurare a viitoare jonctiuni smalt - dentina

Tot acest proces continua Cand formarea coroanei a ajuns la sfarsit va incepe formarea radacinei Sub influenta inductoare a celulelor epiteliale din EDI se vor diferentia odontoblastele in mezenchimul alaturat, parcurgand stadiile de : Preodontoblaste a Odontoblastea vor depune prima cantitate de dentina = Matricea organica a dentinei.
Cand s-a depus prima cantitate de dentina: Stadiul CORONAR. Acum celulele din EDI care au indus diferentierea odontoblastelor se diferentiaza in Preameloblaste a Ameloblaste = Matricea Organica a Smaltului.

Astfel se formeaza dentina si smaltul, aparand zona coronara.
STADIUL CORONAR al 4-lea stadiu in dezvoltarea dintelui
se produce apozitia matricilor organice ale smaltului si dentinei si aproape concomitent mineralizarea acestor matrici. Caracteristicile formarii matricilor organice: Proces gradat, progresiv, de la varful cuspizilor(marginile incizale) spre colet. Depunerea apare dinspre profunzime, de la jonctiunea smalt-dentina spre suprafata pentru Smalt si de la jonctiunea smalt-dentina spre profunzime la Dentina.

Odontoblastele raman active pe toata durata vietii dintelui DOAR DACA DINTELE E VITAL. Ameloblastul nu va mai depune matricea organica a smaltului dupa treminarea depunerii primare. Procesul e ritmic, cu perioade mai intense si cu alte perioade mai putin intense. Apar zone microscopice mai OMOGENE ( in perioadele mai intense; in viata intrauterina) si zone MAI PUTIN OMOGENE ( dupa nastere). Aceste benzi se numesc in smalt = BENZILE LUI RETZIUS iar in dentina = BENZILE lui OWEN. Ele reprezinta locuri de minima rezistenta. Alte zone de minima rezistenta : LINIA NEONATALA= linie de crestere ce separa structurile dentare mineralizate prenatal de cele mineralizate postnatal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.