Moravuri si idei ale restauratiei Anglia

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.76

nivel: Liceu

Daca in secolul al XVI lea o mare influenta din afara a fost exercitata asupra Angliei de Italia, in secolul al XVII lea ea va fi inlocuita de Franta. Multi poeti din randurile cavalerilor au trait in Franta in timpul exilului lor; ei i au cunoscut si admirat pe Boileau, Moliere, Bossuet. S au tradus atunci in limba engleza poeme si romane franceze. Chiar si Carol al II lea era francez, nu numai d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moravuri si idei ale restauratiei Anglia

Daca in secolul al XVI lea o mare influenta din afara a fost exercitata asupra Angliei de Italia, in secolul al XVII lea ea va fi inlocuita de Franta. Multi poeti din randurile cavalerilor au trait in Franta in timpul exilului lor; ei i au cunoscut si admirat pe Boileau, Moliere, Bossuet. S au tradus atunci in limba engleza poeme si romane franceze. Chiar si Carol al II lea era francez, nu numai dupa mama, dar si prin obiceiurile, prin amintirile sale.

De la Ludovic al XIV lea primea "bani, o amanta si pilde". Orice englez de pe vremea Restauratiei vorbea o limba impestritata cu cuvinte franceze. S ar parea ca era inca un fel de a reactiona impoAZtriva puritanilor. Atunci s au introdus in limba engleza o serie de cuvinte care semnifica diferite nuante ale batjocurii: to buflesque, to droll, to ridicule... substantivele travesty, badinage. PoemuAZlui religios ii urmeaza satira. Unul dintre marile succese ale timpului a fost Hudibras, de Butler, din care s a facut un Don Quijote al puritanismului, dar care duce cu gandul mai curand la Scarron decat la Cervantes.

Dryden, in stralucitele sale satire, amesteca aluziile biblice cu forma franceza si zuAZgraveste, sub numele de Absalon si Achitophel, pe nefericitul Monmouth si pe perfidul Shaftesbury. Alaturi de satira infloreste si madrigalul. NenumaAZrati poeti cavaleri compun cantece de dragoste, adeAZsea fermecatoare. Literatura timpului este o literaAZtura aristocratica. Misticismul unui Milton sau al unui Bunyan nu este facut pentru curtea de atunci; ea stie prea bine ce moravuri i ar impune misticismul. Anglia oficiala din preajma anului 1670 se vrea gratioasa, sprintena, agera, iubitoare de subtile discutii.

IV. Descartes este filozoful la moda. Incepe domAZnia Ratiunii, o divinitate atat de putin britanica. In secolul al XVII lea stiinta este - si poate fi - carAZteziana, pentru ca trateaza despre matematici, astroAZnomie, optica. Disciplinele acestea dau nastere in Anglia unui om de geniu: Newton, care, descoAZperind unele legi ale mecanicii, confirma drepturile Ratiunii. Regele insusi si al doilea duce de Buckin gham sunt oameni de stiinta. In 1662 se acorda Societatii Regale o carta pentru imbunatatirea cuAZnoasterii Naturii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.