Montaje cu rulmenti

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Rulmentii (fig. 6.1) sunt ansambluri independente, formate din: inel exterior (1), cu cale de rulare la interior; inel interior (2), cu cale de rulare la exterior; corpuri de rostogolire (3) si colivie (4), care impiedica contactul dintre corpurile de rostogolire prin dispunerea echiunghiulara a acestora. La unele lagare, pentru reducerea gabaritului radial, se utilizeaza rulmenti fara inelul inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Montaje cu rulmenti

Rulmentii (fig. 6.1) sunt ansambluri independente, formate din: inel exterior (1), cu cale de rulare la interior; inel interior (2), cu cale de rulare la exterior; corpuri de rostogolire (3) si colivie (4), care impiedica contactul dintre corpurile de rostogolire prin dispunerea echiunghiulara a acestora. La unele lagare, pentru reducerea gabaritului radial, se utilizeaza rulmenti fara inelul interior sau fara ambele inele, caz in care se executa cai de rulare pe fusul arborelui si, eventual, pe carcasa.

In prezent, lagarele cu rostogolire constituie principalul tip de lagar utilizat in constructia de masini, domeniile de folosire fiind limitate doar de necesitatea realizarii unor turatii foarte mari sau de prezenta socurilor si vibratiilor. Clasificarea rulmentilor se face dupa o serie de criterii.Dupa forma corpurilor de rostogolire (fig. 6.2), se deosebesc: rulmenti cu bile, rulmenti cu role cilindrice, rulmenti cu ace, rulmenti cu role conice, rulmenti cu role butoi simetrice sau asimetrice.

Numarul de randuri de dispunere a corpurilor de rostogolire imparte rulmentii in rulmenti cu corpurile de rostogolire dispuse pe un rand, pe doua randuri sau pe mai multe randuri. Dupa capacitatea de preluare a deformatiilor unghiulare se deosebesc rulmentii obisnuiti (care pot prelua abateri unghiulare foarte mici) si rulmenti oscilanti (cu capacitate ridicata de preluare a abaterilor unghiulare).Directia sarcinii principale preluate imparte rulmentii in:

rulmenti radiali (preiau sarcini radiale si, eventual, sarcini axiale mici), rulmenti axiali (preiau sarcini axiale), rulmenti radial-axiali (preiau, in principal, sarcini radiale, dar si sarcini axiale), rulmenti axial-radiali (preiau, in principal, sarcini axiale, dar si sarcini radiale).Dupa constructia si materialul coliviei, se deosebesc rulmenti cu colivie stantata (din tabla de otel) sau cu colivie masiva (din textolit, alama, duraluminiu etc.).

Dupa elementele de etansare cuprinse in constructia rulmentului, rulmentii pot fi: neetansati (fara sisteme de etansare proprii), etansati (umpluti cu unsoare consistenta si prevazuti, intre inele, pe ambele fete, cu discuri din materiale nemetalice), protejati (umpluti cu unsoare consistenta si prevazuti, intre inele, pe ambele fete, cu discuri din materiale metalice).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.