Monopsonul

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In al doilea rand, complicand modelul precedent se obtine cazul unui agent economic cu un comportament deosebit: comerciantul perfect care cumpara pentru a revinde. Este o combinatie deosebita: o firma care dispune de un monopson pentru un produs primar si beneficiaza de un monopol pe piata produsului finit.Daca se revinde imediat marfa cumparata, logica operatiuniAZlor este dependenta de curbele [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monopsonul

In al doilea rand, complicand modelul precedent se obtine cazul unui agent economic cu un comportament deosebit: comerciantul perfect care cumpara pentru a revinde. Este o combinatie deosebita: o firma care dispune de un monopson pentru un produs primar si beneficiaza de un monopol pe piata produsului finit.Daca se revinde imediat marfa cumparata, logica operatiuniAZlor este dependenta de curbele incasarii provenite prin revanzare. Firma este un intermediar, iar cantitatile cumparate si vandute sunt identice si ea trebuie sa fixeze pretul de cumparare, precum si pretul de vanzare al produselor.

Aceasta presupune gasirea a doua cupluri de curbe: curba costului mediu si curba costului marginal al primului vanzator si curba venitului mediu si a venitului marginal al cumparatorului devenit vanzator (fig. 7.21).Curba S este curba ofertei si pentru monopol reprezinta curba costului mediu de obtinere a produsului, curba H' este cea a costului marginal (Cmg). Cererea care se adreseaza produsului firmei este exprimata de curba D si din aceasta deriva curba veniturilor (beneAZficiilor) marginale R, pe care ea le obtine prin cumpararea produsului pentru care are o situatie de monopson. Deoarece firma este si in situatie de monopol, curba venitului marginal (Vmg) este la stanga curbei venitului mediu (VM) si descreste mai repede decat aceasta din urma.

Cumparatorul face achizitii din bunul respectiv pana la cantitatea Q0 care corespunde verticalei in punctul N, adica pana la momentul in care venitul marginal Vmg (incasare adusa de ultima unitate revanduta) este egala cu costul marginal Cmg (costul ultimei unitati cumparate).
In caz de monopol, Q0 reprezinta cantitatea optima a vanzarilor ofertantului, iar pretul de monopol se fixeaza in punctul C = p2 (pretul cel mai inalt).

Spre deosebire de acesta, pretul de monopson se fixeaza in punctul B = p0 (pretul cel mai scazut), situat pe curba costului mediu. Daca curba CMT este in acelasi timp si curba ofertei, punctul de cumparare B minimizeaza bine cheltuiala cumparatorului. Deoarece curba venitului mediu VM poate fi asimilata cu curba cererii, punctul Eq reprezinta punctul de intalnire al cererii si al ofertei si p1 este pretul de echilibru in caz de concurenta perfecta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.