Monografia scolii Perieti

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.78

nivel: Facultate

In acest nou local,școala a funcționat până în anul 1916,când devenise aproape insalubru.In anul 1915 Casa Școalelor a început construcția unui nou local de școală tip,cu două săli de clasă,cancelarie și locuință pentru director.Până în 1916,a fost gata pentru funcționare numai o singură sală de clasă,sistându-se lucrul din cauza războiului de întregire a neamului.Terenul pe care s-a construit ac[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monografia scolii Perieti

In acest nou local,școala a funcționat până în anul 1916,când devenise aproape insalubru.In anul 1915 Casa Școalelor a început construcția unui nou local de școală tip,cu două săli de clasă,cancelarie și locuință pentru director.Până în 1916,a fost gata pentru funcționare numai o singură sală de clasă,sistându-se lucrul din cauza războiului de întregire a neamului.Terenul pe care s-a construit acest local de școală.în suprafață de 2200 metri pătrați,a fost donat de doamna Lucreția I.G. Massu,la stăruința soțului ei,Iancu Massu,nepoată a Elenei Fântâneanu.

După război,în 1918,a venit ca învățător la această școală,transferat de la Priseaca,Alexandru Toma,care a înființat o comisie școlară,care a contribuit la continuarea lucrărilor la cea de-a doua sală de clasă,și a locuinței pentru director,colectând ofrande de la locuitori.Localul este construit din cărămidă și acoperit cu țiglă.Nu se știe suma cheltuită de Casa Școalelor,dar din ofrandele adunate de la locuitori s-a strâns suma de aproximativ 10 000 lei.Din această sumă s-au pardosit sala a doua de clasă și locuința directorului,punându-se și geamuri.Membrii comisiei școlare care au ajutat la terminarea localului de școala au fost următorii:
-Președinte:Ofiță Nicolescu-arendaș;
-Membri:Alexandru Toma-directorul școlii;
Ilie Mitrican-preot;
Radu Cosma-perceptor;
Ioniță Neață si Gheorghe St. Ghimiș-săteni;

In anul 1935,înmulțindu-se numărul elevilor,precum si numărul posturilor de învățător,cu aprobarea Casei Școalelor,s-a transformat locuința directorului în două săli de clasă,întrucât nu se mai utiliza de nimeni,pentru că toți învățătorii aveau locuințe proprii.Astfel școala dispunea de patru săli de clasă în două clădiri.De asemenea dependințele de la locuința directorului s-au transformat întro sală de atelier de tâmplărie unde lucrau elevii de la cursul complementar.

In această perioadă,școala deținea următoarea avere imobilă:
1.Curtea și grădina școlii,cu o suprafață de 3 300 metri pătrați.Din această suprafață,2 200 metri pătrați au fost donați de doamna Lucreția Massu,în anul 1915,când s-a început construcția școlii.Prin stăruința învățătorului Alexandru Toma,directorul școlii,doamna Paula Manoliu Pescaru,sora Lucreției Massu,a fost convinsă a mai ceda din proprietatea sa o bucată de teren în lățime de 11 metri,pe toată lungimea terenului școlii;

2.Terenul de la câmp,dat prin împroprietărirea din 1921,în suprafață de 5 ha,format din două bucați:una de 15 000 metri pătrați,între terenul primăriei și cimitirul satului,constituind câmp de experiență,care ulterior s-a transformat în grădină școlară,și altă suprafață de 35 000 metri pătrați,în imediata vecinătate a satului care se cultiva cu cereale.

Atelierul școlii poseda unelte-scule in valoare de circa 15 000 lei,cumpărate de minister prin Inspectoratul Școlar Olt,prin anul 1940.
Școala a funcționat cu un singur post de învățător până în anul 1918,când s-a înființat postul II. La 1 septembrie 1920 se înființează postul III, la 1 septembrie 1922 postul IV, iar în 1940 postul V. Școala avea și un post de maistru tâmplar la atelierul școlar.
Redăm mai jos numele învățătorilor care au funcționat la această școală,pe posturi și în ordinea vechimii;
-Intre anii 1850-1865,nu există documente în arhiva școlii;
-In perioada 1865-1878,a funcționat ca învățător:

1.Anton Dinu,care învățase 2 ani la școala Ionașcu din Slatina;
2.De la 1878 la 1885,Marin Vasile Rădoi,care frecventase școala de candidați Ionașcu,tot din Slatina. In perioada 1885-1887.n-a funcționat școala în Perieți,cei 10-15 elevi ducându-se la școala Mierlești,la învățătorul Măgureanu.
3.Gheorghe Stănescu,învățător cu diplomă,din Aluniș,a funcționat de la 1887 la 1890.
4.Florea Drăghicescu,din localitate,învățător cu diplomă,a venit în anul 1890,și a funcționat până la pensionare,în 1918.
5.In anii 1916-1917 si 1917-1918,în timpul războiului,învățătorul Florea Drăghicescu,s-a refugiat în Moldova,în locul lui a venit Aneta Vâlceleanu,având ca pregatire școala profesională.
6.In anul 1918,după demobilizare,a venit, la 1 septembrie,prin transferare, de la Școala Priseaca Săltănești,Alexandru Toma,învățător cu diplomă,îndeplinind și funcția de director.

In anul școlar 1927-1928,domnul Alexandru Toma a fost numit subrevizor școlar de control.In acest timp,în locul lui au funcționat Florea Ilie,normalist cu diplomă,și Ștefan Sandu,tot normalist.De asemenea,în perioada 1935-1938,când Alexandru Toma a îndeplinit funcția de revizor școlar al județului Olt,la Școala Perieți au funcționat următorii învățători:
-Virginia Toma,învățător cu diplomă,în anul 1935,detașată de la Școala Cireașov
-Șerban Mandache,învățător cu diplomă,în 1936;
-Ionescu Marin,normalist detașat din județul Teleorman;
-Aristotel Voiculescu,învățător cu diplomă,detașat în 1938,de la Școala Șerbănești.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.