Monografia satului Totoreni din judetul Bihor

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.62

nivel: Facultate

Reteaua hidrografica
Reteaua hidrografica este formata din rauri si parauri. Crisul Negru este raul principal , cu izvorul la poalele masivului Bihor ce te imbie in timpul iernii la practicarea sporturilor de iarna, iar vara la drumetii, avand ca afluenti Raul Pietros , cu izvorul la poalele platoului Padis din Rezervatia Naturala a Muntilor Apuseni, Valea Mieragului si Valea lui Patru cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monografia satului Totoreni din judetul Bihor

Reteaua hidrografica
Reteaua hidrografica este formata din rauri si parauri. Crisul Negru este raul principal , cu izvorul la poalele masivului Bihor ce te imbie in timpul iernii la practicarea sporturilor de iarna, iar vara la drumetii, avand ca afluenti Raul Pietros , cu izvorul la poalele platoului Padis din Rezervatia Naturala a Muntilor Apuseni, Valea Mieragului si Valea lui Patru cu izvoarele la poalele impadurite a muntilor Codru –Moma, care iti ofera prin salbaticia atragatoare ,dispusa din abunenta, pana la varf , trasee turistice de neuitat.In acest sens trecand prin satul Tarcaita ,iar apoi coborand in judetul Arad la aproximativ 10km vom intalni frumoasa statiune Moneasa.

Din punct de vedere geomorfologic ,lunca Crisului Negru si zona de trecere spre dealuri, diferenta de altitudine culme-vale este de 20-30m ,depunerile aluvionare, fac ca aceasta localitate prin solul fertil si creerea uni mediu ambiant de sorginte mediteraneena, predominand curentii S-V,sa fie renumita prin dezvoltarea unei agriculturi prospere(gradinarit –pomi fructiferi), cat si pasuni cu vegetarie perena caracteristica zone subcarpatice.

Vegetatia
Teritoriul comunei se incadreaza in zona de vegetatie a padurilor de foioase, subzona stejarului. In zona de ses, plantele de cultura care gasesc conditii favorabile sunt : graul de toamna, orz, ovaz, secara, porumb, cartofi, floarea soarelui, in lunca legume si pomi fructiferi, vita de vie, in zona colinara.

Fauna
La o bogatie vegetala atat de diversificata si armonios dispusa nu pote sa treaca neobservate trilurile de pasari ca : ciocarlia, privighetoarea, randunica, graurul stolurile de sturzi care sunt cu atat mai zgomotoase cu cata nul agrocol este mai bogat in cirese,ciocanitoarea , gaita, cucul,pupaza deasemeni salurile iepurilor de camp, vulpi,rozatoarele de camp(harciog, soareci etc), in apele repezi pesti si raci iar in zonele de balta dinspre Mierag rate si gaste salbatice. In padurile din zona vestica a satului vom intalni gingasa caprioara ,cerbi, porci mistreti cat si inspaimantatorul lup, care reprezinta pentru turmele de oi ale satenilor o reala amenintare.
Gospodarii satului sunt iscusiti crescatori de vaci animale de tractiune boi si cai, cat si porci care pasc in timpul verii in turma, pe lunca Crisului Negru in special in zona Roata, la confluenta acestuia cu Crisul Pietros.

Rezerve naturale
Bogatiile solului ,armonios dispuse in geomorfologia diversa, incepand de la lunca si pana la munte, fac din satul Totoreni un nume respectat prin exploatarea traditionala si in acelasi timp ecologica prin plantatii de pomi fructiferi (meri, peri, ciresi, caisi, piersici, struguri, visini etc) gradini bogate cu legume avand un gust si arome deosebite ce le fac vandabile in Targul Beiusului, Stei, Nucet, Tara Motilor pana dincolo de Campeni in Abrudul lui Horea,Closca si Crisan.

Nelipsiti in lunca crisului, pe portiunile mai domoale ale Crisului Negru si Pietros sunt corturile de pescari sportivi care pe intreaga perioada a anului isi incearca norocul si in mod sigur cu succes.
O importanta neluata in seama si neexploatata in sub solul colinar a satului Tototeni vom gasi lentile de argila caolinoasa, nisipuri fine, pietris pentru constructii, caolin si fier mangan, sub stancile calcaroase alb -galbui ,cat si negre sau gresii cuartitice cenusii si verzui , ideale pentru infrastructura drumurilor sau pavaz ornamental situate la poalele muntilor Codru Moma ,catre satul Tarcaita.
Apa potabila are toate calitatile gustative si chimice pure, care se gaseste in nenumaratele izvoare naturale din dealurile satului precum si in fantanile satenilor,apa care impreuna cu solul deosebit de fertil constituie secretul iscusitilor agricultori din Totoreni.

GOSPODARIA TARANEASCA-simbioza intre traditie si modern

Bastinasii romani ai asezarii Totoreni au pastrat o legatura stransa prin organizarea specifica a locuintelor taranesti transilvane din Ardeal, in prezent avand aspectul urbanistic al satelor subcarpatice sasesti si banatene si cu locuitorii localitatilor invecinate in special Tarcaia, Finis sau Beius. Locuinta se integreaza fenomenului arhitecturii carpatice componenta de exceptie a artei populare romanesti.

Casa dinainte,casa de la ulita avea cate 2-3 ferestre, dar camara si tinda aveau doar ocheti decupati in lemnul peretilor, pentru aerisire. Conform planului de constructie impus se interzicea usa de acces din casa, spre gradina. Casele aveau acoperisul inalt acoperit cu paie sau sindrila, cu panta inclinata ,pentru scurgerea precipitatiilor abundente.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.