Monografia Greciei

7x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Monografia Greciei
GRECIA PENINSULARĂ se suprapune peninsulelor montane ce închid golfurile marine de mare pitoresc și anume: Peninsula Calcidică cu cele trei ramificații: Hagion – Oros, Sithonia și Cassandra, Peninsula Magnezia și Atica – Boeția, despărțite prin Canalul Korinthos (6 km) de Peninsula Peloponez (care poate fi asimilată cu o insulă). Cuprinde provin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monografia Greciei

Referat despre Monografia Greciei
GRECIA PENINSULARĂ se suprapune peninsulelor montane ce închid golfurile marine de mare pitoresc și anume: Peninsula Calcidică cu cele trei ramificații: Hagion – Oros, Sithonia și Cassandra, Peninsula Magnezia și Atica – Boeția, despărțite prin Canalul Korinthos (6 km) de Peninsula Peloponez (care poate fi asimilată cu o insulă). Cuprinde provinciile de mare rezonanță istorică și culturală: Boeția, Attica, Locrida, Focida, Argolida, Arcadia, Pelopones, Mesenia, Elis, Calcidica.

În Peninsula Calcidică se impune Muntele Athos care se ridică în formă de piramidă la 2033 m, pe un promontoriu de 8-12 km lățime și care pătrunde circa 60 km în mare. Recunoscut prin bogăția și varietatea operelor de artă, ca fiind cel mai mare centru artistic al lumii bizantine, mai ales în timpul dinastiei Paleologilor. Athosul, simbol al creștinismului răsăritean, este renumit prin cele peste 20 de mănăstiri și schituri (din cele 40 câte au existat pe vremurile de glorie), agățate pe stâncile muntelui, asemenea unor orașe medievale, datând din sec. IX-X; aestea au propriul lor port în micile golfuri din peninsulă.

Prezența românească se regăsește și aici în ctitorii de biserici și mănăstiri, basoreliefuri, picturi, fresce, donații de manuscrise, cărți religioase, icoane, veșminte. Amintim: Zografu (ctitor Ștefan cel Mare), Dochiariu (Al. Lăpușneanu), Dinonisiu (Petru Rareș), Cutlumuș, Marea Lavra (963), Iveron, Sf. Pavel etc. În bibliotecile din Athos se găsesc peste 1200 de manuscrise pe pergament, mătase și hârtie, peste 800 de miniaturi și sigilii.

Peninsula Attica – unul dintre cele mai stâncoase și aride pământuri ale Greciei, deține, alături de aspectele peisagistice de mare atracție, atât calcaroase (chei, defilee, pereți verticali la Thermopylai – în Munții Parnas), cât și marine, cu plaje însorite și pitorești și un potențial cultural-istoric de o inestimabilă valoare.

Athena (Athinai) (3 milioane de locuitori cu aglomerația urbană) – metropola Greciei și oraș-muzeu, prin monumentele istorice și arhitecturale ca și muzeele sale, constituie unul dintre cele mai importante orașe culturale din lume. În sec. V î.Hr. era sanctuarul frumuseții clasice, simbolul civilizației, al gândirii politice și filosofice cele mai avansate.

Între vestigiile culturale, unele de valore universală, se remarcă: ansamblul de edificii de pe Akropolis, cel mai splendid complex arhitectural al antichității grecești, închinat zeiței Athena, care a dăiniut și domină Piața Omnia de 25 de secole, la cei 156 m unde este situat. Este alcătuit din: Parthenonul – marele templu, Erechteionul – templul religios cu 9 sanctuare, Templul Athenei Nike, Propileele (avanporțile) din marmură albă, Pinacoteca și Marea Scară. În apropierea Acropolisului se află ruinele Marii Biblioteci a lui Hadrian, lângă o impunătoare moschee – azi muzeu și renumitul Turn al vânătorilor.

La baza stâncii Acropolis se află vestigiile teatrelor lui Herodos, Aticus și Dionysos, ca și Templul lui Pericle. În centrul orașului se pot admira ruinele templului lui Zeus Olimpianul (15 coloane din 105), Arcul de Triumf al lui Hadrian, Muzeul Național de Arheologie, Stadionul Olimpic din marmură (70.000 de locuri) unde s-au desfășurat primele Jocuri Olimpice în 1896; Cap Sounion (în extremitatea sudică) – pe Coasta Mării Egee, unde se poate admira Templul lui Poseidon.

Atena modernă unită cu portul Pireu este o metropolă europeană, important centru industrial, comercial și naval cu bulevarde largi brodate de palmieri, leandri și chiparoși înalți. Ca în toată Grecia, predomină cele trei culori: albul caselor, roșul acoperișurilor și verdele intens al vegetației, aici adăugându-se azuriul mării. În apropiere renumita stațiune balneară Rafina, cu întinse plantații de lavandă, brevet pentru băuturile “Mastika”, “Ouzo” și “Retsina” (vin cu rășină de pin); Marathon – localitate istorică cu mausoleul celor 192 de atenieni morți în lupta cu perșii (490 î.Hr.). Delfi – orașul sacru (243 km de Atena), renumit prin Oracolul de la Delfi, situat la circa 500 m deasupra mării, cu Templul lui Apollo și camera subterană secretă, unde Pithya dădea oracole.

Peninsula Peloponez – leagănul civilizației miceene făurită de ahei după 1650 î.Hr., una dintre cele mai importante din Grecia antică, deține importante valori cultural-istorice în străvechile centre antice: Micene, Agros, Pylos, Sparta, Epidaur.

Micene – fosta capitală a aheilor cu numeroase vestigii: ruinele palatului regelui Agamemnon (zidul gros de 6 m și lung de 1 km), celebra Poartă a Leilor (rămasă în picioare), construcții ce impresionează prin dimensiunile uriașe ale blocurilor fasonate, mormintele – cutii săpate în stâncă, mormântul lui Agamemnon de forma unei colibe. Tirint – o străveche cetate ridicată de ahei cu vechi vestigii și un muzeu “Corinthos” unde Apostolul Pavel a convertit primii creștini, vestigii antice, muzeu.

Epidaur – cu Teatrul Antic – cu cea mai bună acustică din lume și alte vestigii antice, muzeu; aici s-a născut filosoful Esculap. Nauphlion (Nauplia) – oraș pitoresc pe malul Golfului Argolidei, dominat de vestigii grecești și venețiene (Insula Burzi), plajă și hoteluri (“Grande Bretagne”, mobilat în stil victorian constituie o mare atracție turistică). Olimpia – oraș-sacru la poalele Munților Cromian cu o vegetație de pin, măslin și chiparos, închinat lui Zeus și zeiței Hera, cu temple, sanctuare de mare valoare artistică, muzeu; stă la originea Jocurilor Olimpice ocazionate de sărbătorile date în onoarea lui Zeus încă din anul 776 î.Hr. care se repetau la fiecare cinci ani. Alte centre de importanță turistică: Sparta – cu celebra cetate dorică; Pylos, Patras (Patrai), Nemeea etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.