Monitorizarea electronica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.67

nivel: Facultate

Pedeapsa are rolul de a-l sanctiona pe cel care a gresit, dar si de a stopa aparitia altor infractiuni in cadrul unei colectivitati umane. Sistemul de pedepse s-a modificat de-a lungul timpului, astfel in unele etape istorice, pentru anumite infractiuni se aplica o pedeapsa mai aspra, in timp ce pentru acelasi tip de infractiune , dar intr-o etapa diferita, se aplica o pedeapsa mai blanda. Sau int[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monitorizarea electronica

Pedeapsa are rolul de a-l sanctiona pe cel care a gresit, dar si de a stopa aparitia altor infractiuni in cadrul unei colectivitati umane. Sistemul de pedepse s-a modificat de-a lungul timpului, astfel in unele etape istorice, pentru anumite infractiuni se aplica o pedeapsa mai aspra, in timp ce pentru acelasi tip de infractiune , dar intr-o etapa diferita, se aplica o pedeapsa mai blanda. Sau intr-o anumita perioada unele comportamente deviante erau pedepsite penal, in timp ce odata cu trecerea anilor, aceste comportamente au incetat sa mai fie privite ca anormale si totodata sa mai fie sanctionate.

Legislatia Romana prevede urmatoarele tipuri de pedepse pentru persoanele fizice:
a.Pedeapsa detentiunii pe viata
b.Pedeapsa inchisorii
c.Amenda

Modatitatile de executare a pedepselor:
Prima si cea mai usoara modalitate de pedeapsa cu inchisoarea este suspendarea executarii pedepsei, apoi suspendarea pedepsei sub supraveghere(in cadrul serviciului de probatiune), unde individului i se impun anumite conditii, precum ora la care trebuie sa ajunga acasa, inscierea la dezalcoolizare , dezintoxicare, etc, si ultima metoda este pedeapsa la locul de munca, unde executatea muncii se face in baza mandatului de executare si nu este remunerata .

Monitorizarea electronica este o forma de supraveghere, care este privita ca pe o solutie mai putin severa in comparatie cu pedeapsa cu inchisoarea. Aceasta masura consta in a-l obliga pe inculpat de a nu parasi locuinta sa legala in decursul unei perioade de timp, intr-un anumit interval orar, exceptie facand timpul pe care individul il petrece la locul de munca, in cazul in care el este inscris in campul muncii.Aceasta sanctiune se aplica celor condamnati conditionat, dar si celor care tocmai au iesit din penitenciar.

Monitorizarea electronica trebuie sa aiba ca scop principal marirea gradului de securitate la nivelul societatii umane, dar si protejarea cetatenilor de a nu devenii posibile victime.

Exista trei tipuri de tehnologii folosite:
a.Pasiva- cand inculpatul este verificat unde se afla, ce face, etc., prin intermediul telefonului.
b.Activa- inculpatul este obligat sa poate o bratara electronica care transmite semnale catre un receptor, care preia mesajul. Cand distanta intre receptor si cel care transmite semnalul este mare, se declanseaza alarma.
c.Prin intermediul G.P.S-ului.

Individul care a primit acest tip de sanctiune si se afla sub supraveghere la domiciliu, poate pleca la serviciu, la magazin, poate face piata, poate beneficia de servicii si asistenta medicala, etc., insa trebuie sa se intoarca acasa la o ora stabilita de catre instanta judecatoreasca.

Individului i se ofera o bratara electronica pe care este obligat sa o poarte in permanenta, iar semnalele transmise de catre aceasta bratara le permite persoanelor care il monitorizeaza sa verifice locul unde se afla inculpatul, daca el a depasit perimetrul stabilit, cand acesta intra in contact cu victima( care trebuie sa poarte si ea o bratara asemanatoare), timpul petrecut in anumite locatii, etc. Ceea ce nu putem insa sa stim este cu cine se afla individul?, ce face mai concret in acel moment, in acel loc?, cum se comporta?, etc.

Monitorizarea electronica este o masura care are ca scop reducerea recidivei, dar si reducerea numarul foarte mare de indivizi care sunt in penitenciar, astfel aceasta pedeapsa cu privarea de libertate sa se aplice pentru infractiunile grave si foarte grave( ex.: omor, traficul de droguri, traficul de persoane, etc., care aduc prejudicii majore societatii umane). O alta consecinta pozitiva a acestei masuri este reducerea cheltuielilor financiare din penitenciar, mai ales ca unele tari ii obliga pe indivizi sa isi plateasca singuri costurile aparatului electronic.

Avantajele acestei masuri fata de pedeapsa cu inchisoarea, este ca aceasta ii permite individului sansa de a continua sa ramana in cadrul societatii, astfel el sa poata sa munceasca, sa-si continue studiile, sa participe la viata de familie, la educarea copiilor, etc. Insa, cu toate acestea, aceasta masura este privita de catre inculpat ca pe o pedeapsa destul de severa, insa totusi preferabila decat inchisoarea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.