Monitorizarea calitatii lacurilor

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.31

nivel: Liceu

In mare parte , cantitatea naturala a apei raurilor reflecta contributia precipitatiilor , izvoarelor si scurgerilor de suprafata.
Scurgerile naturale de pe roci tari , impermeabile , antreneaza unele materiale sedimentabile si solubile , provenite din erodarea treptata a suprafetei rocilor , atat prin actiune mecanica a precipitatiilor , cat si prin deplasarea propriu-zisa a apei pe rocile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Monitorizarea calitatii lacurilor

In mare parte , cantitatea naturala a apei raurilor reflecta contributia precipitatiilor , izvoarelor si scurgerilor de suprafata.
Scurgerile naturale de pe roci tari , impermeabile , antreneaza unele materiale sedimentabile si solubile , provenite din erodarea treptata a suprafetei rocilor , atat prin actiune mecanica a precipitatiilor , cat si prin deplasarea propriu-zisa a apei pe rocile respective.Aceasta face ca apa sa acumuleze concentratii mici de calciu , magneziu , sodiu , potasiu , in principal sub forma de carbonati.

In functie de compozitia rocilor , urme de alte elemente chimice sunt prezente in ape.Scurgerile de pe solurile argiloase se caracterizeaza prin continutul relativ ridicat de sulfati si carbonati de calciu , care se gasesc in mod natural in argila.In timpul precipitatiilor abundente aceste scurgeri antreneaza cantitati importante de particule in suspensie , constituite din argila sau nisip fin.

Apele raurilor , ca si cele ale lacurilor , expuse direct luminii solare , constituie mediul prielnic pentru dezvoltarea organismelor vii (biotopul acvatic) , care prin el insusi exercita o actiune modelatoare asupra proprietatilor fizice si chimice ale cursului de apa.
Contactul cursurilor de apa cu aerul are drept rezultat ajustarea temperaturii acestuia la temperatura mediului ambiant.De asemenea , concentratia gazelor dizolvate in apa se echilibreaza cu presiunea acelorasi gaze din aer.

Prin intermediul apelor curgatoare , materialul in suspensie sau in stare dizolvata este transportat in mari si oceane.Apele lacurilorMajoritatea lacurilor isi au originea in cursurile de apa sau ape subterane (prin izvoare) , astfel incat compozitia lor chimica va reflecta compozitia surselor din care au provenit.Exista totusi diferente semnificative intre apele raurilor si cele ale lacurilor , care sunt datorate unor factori fizici si biologici.

Astfel , datorita energiei hidrodinamice considerabil mai redusa a apei lacurilor (pasivitatii) , se creeaza conditii favorabile pentru depunerea materiilor in suspensie.In timpul lunilor calduroase , radiatia solara intensa , care atinge suprafata apei , determina cresterea temperaturii stratului superior.Aceasta faciliteaza o stratificare termica a apei lacului , in cazul unor adancimi mai mari de 5m , care antreneaza stabilirea unor gradienti de compozitie.

Astfel , stratul de la suprafata apei , incalzit de soare , este mai putin dens si ramane la partea superioara.Fiind in contact direct cu atmosfera , functie de energia vantului , se realizeaza amestecarea si aerarea apei.Ca urmare , in stratul superior concentratia oxigenului dizolvat este ridicata datorita echilibrarii cu atmosfera , precum si datorita activitatii fotosintetice.Acest strat este sediul unor procese biochimice aerobe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.