Mongolii

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

La inceputul secolului al XII-lea de pe teritoriile Asiei Centrale se dezlantuie salbaticii nomazi mongoli care jefuiesc China, Orientul Apropiat si Europa. Sub indrumarea conducatorului Gingis-han infiinteaza cel mai mare imperiu din istoria universala.

Inca de la inceputul antichitatii si chiar si in evul mediu pentru civilizatiile sedentare, practicand apicultura, popoarele nomad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mongolii

La inceputul secolului al XII-lea de pe teritoriile Asiei Centrale se dezlantuie salbaticii nomazi mongoli care jefuiesc China, Orientul Apropiat si Europa. Sub indrumarea conducatorului Gingis-han infiinteaza cel mai mare imperiu din istoria universala.

Inca de la inceputul antichitatii si chiar si in evul mediu pentru civilizatiile sedentare, practicand apicultura, popoarele nomade, care aveau ca activitate principala pastoritui si fiind astfel insa in cautarea de noi pasuni, reprezentau un pericol permanent. Au ajuns de pe campiile rusesti pana in Ungaria, in Arabia si in Africa de Nord pe camile, iar de pe stepele euroasiatice calare.

Datorita modului lor de viata au devenit calareti excelenti, si cu mobilitatea lor au devenit dusmani temuti pentru armatele lente, greoaie ale popoarelor stabilite in Europa sau in Asia. Cu toate ca in legaturile dintre diferitele culturi si in comert au existat lungi perioade pasnice, deseori au aparut conflicte, viata nomada intarind caracterul razboinic al unui popor, pentru care granarele pline ale oraselor bogate ale Asiei centrale reprezentau o ispita.

Partii care atacau legiunile romane, arabii razboinici care navaleau din desert si luptau in numele Islamului si celelalte popoare nomade au avut o influenta mare asupra mersului istoriei. In jefuirea oraselor si in cucerirea unor teritorii tot mai mari, cei mai de temut dintre toti nomazii s-au dovedit a fi mongolii. Traiau din cresterea oilor, caprelor si a cailor pe partea de nord a actualei Mongolii.

Din valorificarea animalelor obtineau carne, lana, piei, iar din prelucrarea laptelui obtineau branza si cascaval. Bautura nationala a devenit kumis-ul, laptele de cal fermentat. Pasla obtinuta din lana acoperea iurtele - corturi circulare susfinute de barne de lemn. Se organizau in ginti si in triburi, nobilii alegeau hanul conducatorul. Aceasta situatie a fost schimbata de Temdjin, fiul unui cap de ginte, al carui tata fusese ucis inca in copilaria lui Temdjin.

Tineretea vitrega i-a format un caracter darz si nemilos. Pe rand s-a rafuit cu toti rivalii, a unit triburile, cu o mana forte a reorganizat societatea mongola, bazandu-se pe o armata puternica, disciplinata si devotata pana la fanatism, cu ajutorul careia si-a consolidat puterea. In 1206 si-a luat numele de Gingis-han, adica "stapanul lumii".

Foc si sabie

In urmatorii 20 de ani a dovedit ca isi merita numele. A ocupat China de Nord si a jefuit capitala, Beijingul. Principatele aflate spre vest le-a contopit in Imperiul Mongol in plina expansiune. Expeditiile de cercetare au trecut si peste Muntii Caucaz, si au nimicit fortele rusesti trimise impotriva lor. Apoi au urmat cele mai spectaculoase campanii ale lui Gingis-han. Dupa ce armatele lui au jefuit renumitele centre comerciale Buhara si Samarkand, au distrus Horezm-ul, macelarind locuitorii pe subcontinentui Indian au avansat pana la raul Indus. In urma prapadului mongol unele teritorii si-au revenit doar dupa mai multe secole.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.