Moneda unica si unificarea europeana

2x puncte

categorie: Economie

nota: 9.19

nivel: Liceu

Aspirația spre o Europă unită este veche; îngropați în praful istoriei necunoscute și al uitării nedrepte, mult mai bătrâni decât ne-am fi putut aștepta, îi regăsim pe primii părinți ai acestei idei. Tentative de unificare a națiunilor europene au existat încă dinaintea apariției statelor naționale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominată de celți, iar mai târziu a fost cucerită și condu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda unica si unificarea europeana

Aspirația spre o Europă unită este veche; îngropați în praful istoriei necunoscute și al uitării nedrepte, mult mai bătrâni decât ne-am fi putut aștepta, îi regăsim pe primii părinți ai acestei idei. Tentative de unificare a națiunilor europene au existat încă dinaintea apariției statelor naționale moderne. Acum trei mii de ani, Europa era dominată de celți, iar mai târziu a fost cucerită și condusă de Imperiul Roman, centrat în Meditarană.
.................................................................
Consiliul European din martie 1993 a confirmat posibilitatea democratiilor din Europa Centrala si Rasariteana de a deveni membre ale UE de îndata ce ele îsi pot asuma obligatiile economice si politice impuse de calitatea de membri. Polonia, Ungaria si România au depus cereri de aderare. La întrunirea Consiliului European de la Essen din decembrie 1994, sefii de stat si de guvern ai tarilor membre ale UE au adoptat o strategie de pregatire a tarilor asociate în vederea accederii lor la statutul de membru al UE si au fixat începerea negocierilor de îndata ce ia sfârsit conferinta interguvernamentala de revizuirea Tratatului de la Mastricht.

Dupa parerea presedintelui comisiei Europene, Jacque Santer, negocierile se vor derula practic simultan cu toate tarile asociate, în conditii de egalitate. Elementul cheie al strategiei îl constituie micsorarea decalajului dintre tarile asociate si UE pentru pregatirea celor dintâi în scopul integrarii pe piata interna a Uniunii. Actiunea statelor membre si a Comunitatii cuprinde instaurarea unei politici economice fondata pe îngustarea coordonarii politicilor economice ale statelor membre, pe piata interna si pe definirea de obiective comune, în respectarea principiului unei economii de piata deschisa si în libera concurenta.

Aceste actiuni includ si fixarea irevocabila a taxelor de schimb conducând la instaurarea unei monede unice ECU, ca si definirea si conducerea unei politici monetare si de schimb unice al carei obiectiv principal este de a asigura stabilitatea preturilor si de a sustine politicile generale în comunitate.
Aceasta actiune a statelor membre si a CE implica respectarea principiilor directoare urmatoare: preturi stabile; finantele publice si conditiile monetare sanatoase, balanta de plati stabila.

Denumirea de “Uniunea Europeană” a devenit oficială și au fost stabilite noi obiective pentru statele membre:

- crearea Uniunii Economice și Monetare – UEM, între 1 ianuarie 1997 și 1 ianuarie 1999;
- cetățenia europeană;
- stabilirea de noi politici comune, cum ar fi Politica Externă și de Securitate Comună (PESC)

La 1 ianuarie 2002 bacnotele și monedele EURO au intrat în circulație în 12 state membre, acestea formând așa numita Zona Euro:Germania,Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia, Italia, Grecia, Spania, Portugalia, Finlanda, Austria, Irlanda.

La 13 decembrie 2002, la Copenhaga, Consiliul European a făcut unul dintre cei mai importanți pași spre unificarea europeană, aprobând aderarea la Uniunea Europeană a 10 state, pentru data de 1 mai 2004: Cipru, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia.

Putem spune că Uniunea Europeană este o entitate politică, socială și economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 țări. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano, din 1985, apreciindu-se că punctul de pornire al construcției Europei unite a fost declarația prin care, la 9 mai 1950, Robert Schuman, ministrul de Externe al Franței, a propus Germaniei, vechi inamic al țării sale, dar și altor state, să contribuie la realizarea "unei solidarități de facto" și să pună "bazele concrete ale unei federații europene indispensabile pentru menținerea păcii".

2. INSTITUTIILE UNIUNII EUROPENE

Sub prevederile articolului 7 al Tratatului de instituire a Comunității Europene, revizuit ulterior prin tratatele integrării europene, principalele instituții ale Uniunii Europene sunt:

• Parlamentul European, care reprezintă cetățenii Uniunii Europene, și care este ales prin vot direct de către aceștia. Parlamentul European are sediu la Strasbourg (in provincia franceza Alsacia) si voteaza asupra legilor privind bugetul, in cazul respingerii apare procesul de negociere cu Consiliul de Ministrii.
• Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Miniștri), care reprezintă fiecare stat membru , decide asupra proiectelor de lege ale Comisiei; stabileste bugetul si incheie tratate internationale.
• Comisia Europeană, care reprezintă interesele generale ale UE. Comisia Europeana propune legi; Aplica planul bugetar; Vegheaza la aplicarea legilor europene, a bugetului si a programelor uniunii.
• Curtea de Justiție a Comunităților Europene, care se îngrijește de respectarea legilor europene
• Curtea Europeană de Conturi, care verifică finanțarea activităților UE

3. SISTEMUL POLITIC

Sistemul politic al Uniunii Europene este definit într-o serie de tratate. Acestea urmează să fie în curând înlocuite de un document unic, Constituția Europei. Tratatele actuale și viitoare stabilesc pentru politica Uniunii Europene o serie de instituții. Sistemul politic rezultat din aceste acte reflectă prin structura sa principiul democratic al separării puterilor în stat în puterea legislativă, executivă și juridică, iar în ce privește procesul legislativ urmărește principiile subsidiarității și proporționalității.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.