Moneda si sistemul monetar

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aparitia monedei a constituit probabil una dintre cele mai mari binefaceri ale umanitatii. Acest eveniment istoric a deschis calea afirmarii depline a sistemului institutional al diviziunii muncii prin faptul ca a dat nastere posibilitatii calculului economic (monetar). Avantajele utilizarii banilor (ale schimbului indirect) in comparatie cu trocul (schimbul direct) sunt enorme. Derularea procesul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si sistemul monetar

Aparitia monedei a constituit probabil una dintre cele mai mari binefaceri ale umanitatii. Acest eveniment istoric a deschis calea afirmarii depline a sistemului institutional al diviziunii muncii prin faptul ca a dat nastere posibilitatii calculului economic (monetar). Avantajele utilizarii banilor (ale schimbului indirect) in comparatie cu trocul (schimbul direct) sunt enorme. Derularea procesului de schimb prin intermediul banilor atrage disparitia obstacolelor reprezentate de dubla coincidenta a nevoilor si de indivizibilitate, situatii definitorii pentru orice schimb direct.

Spre exemplu, in sistemul schimbului direct, un profesor de economie care isi doreste anumite carti trebuie sa gaseasca un editor de carte care, la randul sau, sa isi doreasca lectii de economie in schimbul cartilor respective.
Schimbul indirect (monetar) inseamna efectuarea schimburilor prin intermediul banilor, toate raporturile de schimb sunt exprimate in bani si oamenii pot astfel sa compare valoarea de piata a fiecarui bun cu aceea a oricarui alt bun. Aceste raporturi de schimb se numesc preturi iar moneda serveste ca numitor comun pentru toate aceste preturi (monetare), a caror formare creeaza posibilitatea actiunii umane calculate.

Primul sistem cuprinzator de teorie economica - realizarea economistilor clasici - constituia, in esenta, o teorie a actiunii calculate. Calculul monetar este busola generala a tuturor persoanelor care actioneaza prin alocarea de resurse rare in vederea obtinerii unor efecte; calculul monetar face posibila distingerea domeniilor de productie pe care consumatorii le apreciaza de cele pe care acestia le dezaproba si reprezinta singurul instrument de verificare a viabilitatii alocarii resurselor. In absenta monedei, civilizatia umana ar fi lipsita metodele calculului economic, ca instrument intelectual indispensabil alocarii rationale a resurselor.

Moneda este indispensabila pentru dezvoltarea unei structuri de productie complexe si pentru imbunatatirea eficientei alocarii resurselor in cadrul acesteia. Banii constituie unitatea de masura cardinala specifica tuturor schimburilor, necesara efectuarii evaluarilor relative a factorilor de productie si bunurilor economice. Preturile monetare, formate in cadrul procesului de schimb voluntar al drepturilor de proprietate privata, indica gradul de raritate a resurselor si bunurilor. Aceste preturi monetare (formate liber) reprezinta instrumentul indispensabil de calcul pentru coordonarea rationala a alocarii resurselor rare;
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.