Moneda si rolul sau in economie

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aflandu-se in centrul vietii economice si sociale, moneda sub toate formele sale reprezinta un instrment de utilitate permanenta pentru toti agentii economici. Unii cercetatori atribuie monedei insusirile de a reprezenta si a masura orice valoare ajungand la concluzia ca orice marfa poate fi moneda. Altii neaga calitatea de marfa a monedei atribuindu-i numai insusiri subiective definind-o ca o con[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si rolul sau in economie

Aflandu-se in centrul vietii economice si sociale, moneda sub toate formele sale reprezinta un instrment de utilitate permanenta pentru toti agentii economici. Unii cercetatori atribuie monedei insusirile de a reprezenta si a masura orice valoare ajungand la concluzia ca orice marfa poate fi moneda. Altii neaga calitatea de marfa a monedei atribuindu-i numai insusiri subiective definind-o ca o conventie sociala, artificiala.

A treia categorie de teoreticieni prezinta moneda intr-o dubla acceptiune: atat ca marfa cu insusiri intrinsece deosebite si avand o existenta obiectiva cat si ca o creanta asupra emitentului sau a economistului, un semn am monedei marfa, o expresie a vointei oamenilor.
Moneda marfa si-a pierdut definitiv locul in mecanismele monetare, dezvoltarea vietii economice dand castig de cauza si rol preponderent monedei semn, aceasta fiind in prezent forma de existenta a monedei.
Moneda semn apare in aceasta calitate ca un bun indirect reprezentand un drept de creanta. Utilitatea sa nefiind directa trebuie cautata in utilitatea bunurilor si serviciilor ce pot fi achizitionati cu ajutorul monedei.

Aceasta functie a monedei poate fi analizata fie insistand asupra caracterului universal ca instrument al tranzactiilor fie dezvoltand rolul finantator al monedei pentru ca ea reprezinta singurul mijloc de a cumpara bunuri si servicii. Referitor la primul aspect o tranzactie poate avea loc fara moneda dar existenta ei usureaza realizarea schimbului.Trocul prezinta trei dificultati majore deoarece necesita intalnirea a doi agenti economici fiecare dorind in acelasi moment sa se lipseasca de un bun sau sa faca un serviciu pe care celalalt doreste sa in dobandeasca; necesita posibilitatea de comparatie intre cele doua elemente care fac obiectul cesiunii, necesita divizibilitatea bunurilor ce se propun a fi schimbate.

Deci insuficienta trocului conduce la inlocuirea lui cu schimbul indirect. Totusi, si in prezent trocul reapare in momentele de mare incertitudine, fie de ordin general cum ar fi conflicte militare, fie de ordin monetar cazul dereglarii sistemului monetar. Trocul se poate utiliza datorita proceselor inflationiste puternice adica atunci cand preturile cresc vertiginos la intervale foarte mici.
Un alt motiv pentru utilizarea trocului- preturile nu pot fi ajustate la echilibru, adica se instituie controlul preturilor caz in care cererea ar putea depasi substantial oferta la preturi controlate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.