Moneda si instrumentele monetare

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dupa multimilenara dominatie a economiei naturale, in civilizatia materiala a omenirii, un rol important l-a detinut economia de schimb.
Prima etapa a economiei de schimb, care a durat o vreme indelungata, a reprezentat-o trocul. Acesta consta in schimbul direct marfa pe marfa, obiect pe obiect, sau servicii pe marfa, sau marfa pe servicii. In dreptul roman sunt redate formele esentiale ale[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si instrumentele monetare

Dupa multimilenara dominatie a economiei naturale, in civilizatia materiala a omenirii, un rol important l-a detinut economia de schimb.
Prima etapa a economiei de schimb, care a durat o vreme indelungata, a reprezentat-o trocul. Acesta consta in schimbul direct marfa pe marfa, obiect pe obiect, sau servicii pe marfa, sau marfa pe servicii. In dreptul roman sunt redate formele esentiale ale schimbului direct ca forme tip de contracte sinalagmatice (bilaterale).

Acestea erau: do ut des, schimb de bunuri contra bunuri; do ut facias, schimb de bunuri contra servicii, facio ut des, schimb de servicii contra bunuri, facio et facias, schimb de servicii contra servicii1.
Practicarea trocului era foarte anevoioasa si trebuiau indeplinite mai multe conditii. Trebuia sa se gaseasca oameni care sa schimbe un bun cu altul, de aceeasi valoare, ceea ce ingreuna dezvoltarea vietii economico-sociale.

S-a impus tot mai mult nevoia gasirii unui obiect care sa intermedieze schimbul, a unui mijlocitor al schimbului. In etapa folosirii obiectului de intermediere a schimbului, actul unic de schimb se divide in doua operatii succesive distincte si anume: vanzarea si cumpararea.
Functia de mijlocitor al schimbului si de echivalent a fost indeplinita de-a lungul vremurilor de cele mai variate marfuri.

Folosirea diferitelor marfuri cu functia de echivalent, a fost urmarea unui proces spontan al schimbului, determinat de ocupatia si obiceiurile diferitelor grupuri sociale. Rolul de mijlocitor al schimbului a fost indeplinit de anumite marfuri (peste, vite, scoici, tutun, perle, margele etc). Odata cu descoperirea metalelor (fierul, arama, cuprul etc) rolul de mijlocitor al schimbului a fost indeplinit de aceste metale care au servit la confectionarea banilor metalici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.