Moneda si creditul, baza a tehnicii operatiunilor bancare

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Facultate

Primele ateliere de batere a banilor din metale pretioase erau in Templul zeitei Junon Monetu.Legatura intre moneda si credit a fost studiata de mult timp si de multi oameni. S-au formulat o varietate de aprecieri, care insa nu s-au indreptat doar spre o unica concluzie, nici in trecut, nici in prezent.Relatia dintre moneda si credit este exprimata prin constatarea ca, cu cat sistemul de credit es[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si creditul, baza a tehnicii operatiunilor bancare

Primele ateliere de batere a banilor din metale pretioase erau in Templul zeitei Junon Monetu.Legatura intre moneda si credit a fost studiata de mult timp si de multi oameni. S-au formulat o varietate de aprecieri, care insa nu s-au indreptat doar spre o unica concluzie, nici in trecut, nici in prezent.Relatia dintre moneda si credit este exprimata prin constatarea ca, cu cat sistemul de credit este mai bine organizat intr-o tara, cu atat se recurge mai putin la moneda efectiva.

Acordarea creditelor este legata de moneda prin implicarea timpului, in sensul ca, intre data acordarii creditului si restituirea lui, moneda se poate deprecia sau uneori poate sa-si mareasca valoarea. Valoarea este o notiune dezbatuta de filozofie, economie, sociologie, drept si alte stiinte si discipline didactice pentru a intelege si a explica o serie de realitati ale lumii in care traim. Valoarea ca motivatie a actiunilor umane a generat multe concepte, teorii si doctrine, intre care cele vizand activitatea economica sunt deosebit de interesante, pentru ca, dezbat relatia valorii cu moneda si a monedei cu creditul.

Montesquieu (1689-1755) aprecia ca banul e un semn al valorii si cui ii lipseste sa-l imprumute si ca celelalte lucruri se pot imprumuta si cumpara, pe cand banii - care fac pretul lucrurilor - se imprumuta si nu se cumpara. E.Condillac (1715-1780) spunea ca pune notiunea valorii la baza studiilor sale de economie politica, declarand ca un lucru nu are valoare pentru ca el costa, ci el costa pentru ca are o valoare si ca schimburile nu se fac intre valori egale.

Acordarea creditelor pune o problema monetara importanta privind valoarea ce trebuie restituita. Practic, debitorul trebuie sa restituie ceea ce a primit, ceea ce e aratat in conventia de imprumut, inclusiv dobanda la care s-a convenit. Dobanda este beneficiul realizat de creditor. Nivelul dobanzilor influenteaza valoarea si volumul creditelor. Dobanzile ridicate reduc volumul creditelor si franeaza procesul de investitii. O parte din capitalul-marfa, atras de dobanzile mari, se va transforma in capital banesc si apoi se va fructifica prin acordarea de credite.

Valoarea fiind motivul actiunilor umane, aprecierea monedei ca "lubrifiant" al vietii economice (W.Petty, 1623-1687) ne evidentiaza creditul ca fiind un fenomen vechi si cu multe forme. Aceste forme izvorasc din nevoile pe care omul le are inca din cele mai indepartate vremuri si care au multiplicat modalitatile in care oamenii isi imprumuta si restituie cele de care au nevoie. Ca forma a relatiilor de schimb, creditul are in continut increderea, iar mijlocitoarele increderii devin bancile.

Cum bancile apar tot mai mult ca intermediari intre agentii excedentari de fonduri si cei deficitari, ele se manifesta ca intermediari financiari monetari. Prin urmare, moneda si creditul se afla intr-o legatura stransa, fireasca a carei forme de manifestare este variata prin multiplele aspecte practice si teoretice.Moneda, creditul si bancile sunt obiecte de reglementare juridica, statala, dupa cum practica monetara si bancara a sublimat uzante,

multe dintre ele codificate pe plan international, ca de exemplu: Regulile si uzantele uniforme privind creditele documentare, Regulile uniforme privind cambia si biletul de credit etc. Cunoasterea acestor reglementari si uzante este de importanta pentru stapanirea problemelor monedei si creditului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.