Moneda si credit - sistemele monetare

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Primele sisteme monetare au fost creatii eminamente nationale, la fel ca si statele care le-au instituit. Desi, in cursul timpului, au existat numeroase propuneri de creare a unui sistem monetar international, bazat pe o moneda unica, emisa de un organism international, acestea nu au fost finalizate. Motivul principal este ca, pana in anul 1914, circulatia monetara interna din principalele tari al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si credit - sistemele monetare

Primele sisteme monetare au fost creatii eminamente nationale, la fel ca si statele care le-au instituit. Desi, in cursul timpului, au existat numeroase propuneri de creare a unui sistem monetar international, bazat pe o moneda unica, emisa de un organism international, acestea nu au fost finalizate. Motivul principal este ca, pana in anul 1914, circulatia monetara interna din principalele tari ale lumii s-a bazat pe moneda-marfa (aur, argint).

Or, sistemele monetare nationale bazate pe moneda-marfa sunt in mod natural interconectate, si anume prin insasi substanta monetara comuna pe care o folosesc (aurul, argintul). In aceste conditii, situatia respectiva s-a asemanat, in foarte multe privinte, cu un "sistem monetar international", iar aceasta fara sa existe vreun tratat sau acord expres intre state, care sa stabileasca in mod explicit reguli internationale de conduita monetara.

Lucrurile s-au schimbat insa radical in ajunul si in timpul celui de-al doilea razboi mondial; spre sfarsitul acestuia s-a vazut limpede ca crearea unui veritabil "sistem monetar international" este o conditie esentiala pentru reconstructia economica a lumii postbelice. Ca urmare, la conferinta monetara internationala, care s-a tinut in luna iulie 1944, la Bretton Woods (SUA), la care au participat reprezentantii statelor din coalitia antihitlerista, s-a decis crearea unui sistem monetar international, cunoscut sub denumirea de "sistemul de la Bretton Woods", sistem ce subzista, cu unele ameliorari, pana in zilele noastre, constituind esenta cadrului organizatoric si juridic mondial in care se realizeaza platile internationale.

Prin extensie, prin "sistem monetar international" se intelege: "reglementarea convenita, coerenta, a raporturilor de plati si de lichidare a angajamentelor existente intre tari, determinate de schimburile comerciale, de miscarile de capital si de cresterea economica" . Aceasta reglementare, impreuna cu institutiile corespunzatoare, trebuie sa asigure indeplinirea acelorasi functii cunoscute ale monedei, exerciate, insa, la nivelul relatiilor dintre tari.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.