Moneda si credit

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Un alt criteriu este valoarea intrinseca, in functie de care moneda cunoaste doua forme: moneda cu valoare integrala si moneda-semn. Moneda cu valoare integrala este moneda care contine o cantitate de metal pretios egala cu cantitatea de metal pretios ce i se atribuie prin valoarea nominala. Moneda-semn este reprezentata de monedele sau de alte alcatuiri de hartie pe care sunt imprimate valori exp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si credit

Un alt criteriu este valoarea intrinseca, in functie de care moneda cunoaste doua forme: moneda cu valoare integrala si moneda-semn. Moneda cu valoare integrala este moneda care contine o cantitate de metal pretios egala cu cantitatea de metal pretios ce i se atribuie prin valoarea nominala. Moneda-semn este reprezentata de monedele sau de alte alcatuiri de hartie pe care sunt imprimate valori exprimate printr-un anumit numar de unitati monetare. Acestea sunt valori fiduciare, acceptate si utilizate prin increderea reciproca, atribuindu-li-se o anumita putere de cumparare.

In sfarsit, o ultima clasificare pe care o luam in considerare are in vedere capacitatea liberatorie (stabilita juridic) a monedei, caz in care avem: moneda legala, cu capacitate liberatorie sau circulatorie nelimitata, recunoscuta prin lege, atribuita monedei nationale; moneda fractionara, cu capacitate liberatorie limitata, atribuita monedei de argint (cand circula paralel cu moneda de aur in cadrul monometalismului aur) si monedei divizionare; moneda facultativa, care este, de regula, o moneda straina.

Portabilitatea, divizibilitatea si recunoasterea cu usurinta reprezinta cele mai importante caracteristici ale monedei metalice. Dezvoltarea creditului face ca aceste trasaturi sa fie mai putin importante, astazi.
Acceptabilitatea reprezinta o caracteristica a monedei, indiferent de forma acesteia si de perioada de timp in care a circulat. Cu cat o moneda este mai acceptata, cu atat este mai cautata respectiv este universal dorita, intrucat in schimbul ei pot fi primite bunuri si prestate servicii.

Acceptabilitatea este baza lichiditatii. Lichiditatea este cea care face ca detinatorul de moneda sa o utilizeze imediat, pentru procurarea de bunuri, fara a suporta costuri de transformare.
Stabilitatea
Pentru ca utilizarea monedei sa fie satisfacatoare, este necesar ca aceasta sa fie caracterizata prin stabilitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.