Moneda si amestecul guvernamental

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Intr-o economie de barter, functionarii guvernamentali pot realiza deposedarea de resurse intr-un singur mod: punand stapanire pe bunuri in natura. Intr-o economie monetara, ei isi vor da curand seama ca e mai simplu sa-si insuseasca active monetare si sa foloseasca apoi acesti bani pentru a achizitiona bunuri si servicii pentru guvern sau pentru subventionarea unor grupuri privilegiate. Acest act[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Moneda si amestecul guvernamental

Intr-o economie de barter, functionarii guvernamentali pot realiza deposedarea de resurse intr-un singur mod: punand stapanire pe bunuri in natura. Intr-o economie monetara, ei isi vor da curand seama ca e mai simplu sa-si insuseasca active monetare si sa foloseasca apoi acesti bani pentru a achizitiona bunuri si servicii pentru guvern sau pentru subventionarea unor grupuri privilegiate. Acest act de deposedare se numeste impozitare. [1]

Impozitarea, totusi, este adesea impopulara si, in vremuri mai putin rabdatoare, a declansat frecvent revolutii. Aparitia banilor, altfel o binefacere pentru rasa umana, a deschis si o cale mai rafinata pentru exproprierea resurselor de catre guvern. Pe o piata libera, banii pot fi dobanditi producand si vanzand bunuri si servicii pe care oamenii le doresc sau prin extractie (o afacere care, pe termen lung, nu e mai profitabila decat oricare alta).

Dar daca guvernul afla modalitati de a se lansa in falsificare - crearea de moneda noua din nimic - el va produce rapid banii de care are nevoie fara sa-si mai bata capul cu vanzarea serviciilor sau extractia aurului. El va putea atunci sa-si insuseasca resurse pe ascuns si aproape neobservat, fara a destepta ostilitatea pe care o dezlantuie impozitarea. Ba mai mult, falsificarea produce chiar in victimele sale iluzia paradisiaca a unei prosperitati fara precedent.

Falsificarea nu este, evident, decat un alt nume pentru inflatie - ambele creand "bani" noi, neacoperiti in aur sau argint, si avand mecanisme similare de functionare. Acum vedem limpede de ce guvernele sunt inerent inflationiste: pentru ca inflatia este un mijloc rafinat si eficient ce permite guvernului dobandirea unei parti din resursele comunitatii, o forma nedureroasa si, de aceea, cu atat mai periculoasa de impozitare.

2. Efectele economice ale inflatiei
Pentru a cantari efectele economice ale inflatiei, sa vedem ce se intampla cand un grup de falsificatori se pune pe treaba. Sa presupunem ca in economie exista o masa monetara de 10.000 de uncii de aur si ca falsificatorii, de o iscusinta ce face imposibila depistarea lor, introduc inca 2.000 de "uncii". Care vor fi consecintele? Intai si intai, falsificatorii vor fi, evident, in castig. Ei iau banii nou creati si ii folosesc pentru a cumpara bunuri si servicii. Dupa cum se spune intr-o celebra banda desenata din The New Yorker, infatisand un grup de falsificatori, aflati intr-o solemna contemplare a "mestesugelii" lor: "Vanzarea cu amanuntul e gata sa incaseze o doza intrematoare!" (aluzie la droguri).

Intocmai. Cheltuielile locale, intr-adevar, chiar incaseaza o doza. Banii noi afecteaza, pas cu pas, tot sistemul economic. Pe masura ce banii falsi se raspandesc, ei determina o crestere a preturilor - cum am vazut mai inainte, banii suplimentari nu pot decat sa dilueze eficacitatea fiecarui dolar. Dar aceasta diluare ia timp si e, prin urmare, neuniforma; in acest interval, unii castiga, iar altii pierd.

Mai pe scurt, falsificatorii si furnizorii lor locali se afla in situatia de a avea venituri mai mari inainte ca preturile bunurilor pe care ei le cumpara sa creasca. Pe de alta parte, insa, cei aflati in zone indepartate ale economiei, care nu au intrat inca in posesia monedei aditionale, vad ca preturile bunurilor pe care ei le cumpara cresc inainte ca veniturile lor sa creasca. Detailistii de la celalalt capat al tarii, de pilda, vor suferi pierderi. Cei ce intra primii in posesia monedei false castiga cel mai mult, insa pe seama ultimilor in rand.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.